Günümüzde yoğun iş temposu veya diğer şartlar gereği birçok insan, bir veya daha fazla vitamin ya da besin takviyesi kullanmaya ihtiyaç duyar. Vitaminlere ek olarak kullanılan takviye edici gıda çeşitlerinin üretiminde mineraller, şifalı otlar, botanik maddeler, amino asitler ve enzimler kullanılır. Bununla birlikte takviye edici gıdalar; tablet, kapsül, sakız, toz, içecek ve enerji barı formunda kullanıcılara sunulur.


Takviye Edici Gıda Ne İşe Yarar?

Takviye edici gıda adı altında piyasada, farklı kullanım şekillerini destekleyen onlarca ürün ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu ürünlerin ne için kullanıldığı veya ilaç olup olmadıkları konusunda güvenilir bilgi elde etmek oldukça zordur.

Temel fonksiyonu yeterli miktarlarda tüketilemeyen besin öğelerini vücuda sağlamak olan bu ürünler; vitamin, mineral, amino asit, yağ asitleri, hap, tablet, kapsül, sıvı vb. şeklinde sunulan besin maddeleridir. Takviye gıdalar genellikle vitamin, mineral, şifalı bitki, amino asit ve enzimler gibi bileşenleri içerir.


Takviye Edici Gıda Zararlı Mıdır?

Vücudumuzun sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışması için her besin türünün belirli bir miktarda tüketilmesi en doğru olandır. Söz konusu besin dengesini bozacak şekilde yüksek dozlarda alınan bazı takviye gıdaların olumsuz etkileri olabilir veya sağlığımız için bu gıdalar zararlı hale gelebilir.

Bununla birlikte takviye edici gıda çeşitleri, bir sağlık durumunu tedavi etmek için direkt olarak kullanılmamalıdır. Doktorunuza danıştıktan sonra, uygun görüldüğü takdirde kullanımına başlanması gerekir.

Özellikle cerrahi bir işlem yaptırmayı planlıyorsanız, aldığınız takviyeler hakkında doktorunuzla muhakkak görüşmelisiniz.


Besin Takviyesi Kilo Aldırır Mı?

Besin takviyesi vücuttaki noksan vitamin ve mineralin yerini tuttuğu için, doğru ve dozunda kullanım ile kilo aldırmadığı ifade edilir. Bununla beraber bazı takviye edici gıda ürünleri iştah açıcı etki gösterebilir.


Kilo aldıran besin ve vitaminler hakkında bilgiyi https://www.phytocenter.com.tr/blog/kilo-aldiran-besinler-nelerdir-nasil-saglikli-kilo-alinir sayfamız üzerinden öğrenebilirsiniz.


Takviye Edici Gıda Nasıl Kullanılır?

Takviye edici gıda çeşitleri, doktorunuz tarafından sakıncalı bulunmadığı takdirde, her takviyenin kullanım dozu ve saatine göre kullanılır. Bu takviyeler genellikle besinler ile birlikte rahatlıkla tüketilebilir.


Hangi Takviye Edici Gıda Ne Zaman Alınmalı?

Kullanılması gereken takviye edici gıda, eksikliği yaşanan besin türüne göre değişiklik gösterecektir. Öncelikle vücudunuzda hangi besin değerinin eksik olduğu tespit edilmeli, müteakiben ise kullanılacak ürüne karar verilmelidir.

Belirlenen takviye gıda ise kendine özgü kullanım saatinde veya zamanında kullanılmalıdır. Örneğin, uyku kaçırma özelliği bulunan ginseng içeren gıdayı akşam saatlerinde kullanmamak tavsiye edilirken, yorgunluk şikayeti üzerine verilen B12 içeren takviye gıdayı ise sabah almak daha doğru olacaktır.

Buna ek olarak, takviye edici gıdaların aç karnına mı, tok karnınamı veya başka besinlerle beraber alınıp alınmayacağı gibi hususlarıda göz önünde bulundurmak gerekir.

Takviye ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda son sözü doktorunuz söylemesi en doğru olandır. Doktorunuzun tavsiyeleri ışığında belirlenen saat ve şekillerde takviyeleri almak, daha iyi neticeler elde etmenizi sağlayacaktır.


Takviye Edici Gıda Aç Karna Mı, Tok Karna Mı Alınır?

Takviye gıdaların ne zaman alıncağı gıda takviyesi türüne göre değişiklik gösterir. Suda eriyen takviyeleri aç karna almak önerilirken, E ve D vitamini gibi yağda eriyen besinleri aç karna almak daha etkilidir.


Takviye Edici Gıdayı Kimler Kullanmalı?

Modern yaşam tarzının getirdiği alışkanlık ve çalışma şartları nedeniyle, pek çok kişi sağlıklı beslenmeyi göz ardı eder veya istese de bu konuya gerekli hassasiyeti gösteremez.

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki; özellikle bazı mikrobesinlerin yetersiz alımı oldukça yaygın bir sorundur. Bu sorun kapsamda C ve D vitamini, folik asit, kalsiyum, selenyum ve iyot gibi vitamin ve minerallerin vücudumuza oldukça az alındığı tespit edilmiştir.


takviye edici gıdalar


Özellikle D vitamini alımıyla ilgili yaygın bir ihmal söz konusudur ve bu ihmal neticesinde birçok birey hayatının bir döneminde D vitamini eksikliği şikayetiyle doktora başvurmaktadır. 

Düzgün, sağlıklı ve dengeli beslenmeyen vücut takviye gıdalar ile de desteklenmediğinde birçok vitamin ve mineral eksikliği baş gösterir. Belirli yaş grubunda yer alan bireylerin, yetersiz mineral alımından kaynaklanan rahatsızlıklar yaşaması oldukça yüksek bir olasılıktır.

Örneğin, genç kadınlarda demir eksikliği durumunun; bebeklerde doğum ağırlığını, vücutta bulunan demir seviyesini ve beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği uzmanlar tarafından ifade edilir.

Folat durumu (düşüklüğü) hamile kalmak isteyen kadınlar için kritik öneme sahip diğer bir husustur. Bu nedenle kadınların hamile kalmadan önce folik asit almaları ve hamileliğin ilk 12 haftası boyunca da almaya devam etmeleri önerilir. 

Son araştırmalar, Avrupa'da yaşayan bireylerin %50-70'inin D vitamini depolarının yetesiz ve zayıf olduğunu ortaya koymuştur. D vitamini alımının yaklaşık %90'ı güneş ışığı yani UV ışığına maruz kalma yolu ile gerçekleşir. Dolayısı ile güneş ışınlarının az olduğu bölgelerde yaşayan insanların D takviyesi alması önemlidir.

Belirttiğimiz hususlar ışığında, vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklar yaşayan yada yaşama ihtimali yüksek olan bireyler doktor tavsiyesi ve kontrolü eşliğinde takviye edici gıda kullanabilirler.


Neden Takviye Edici Gıda Kullanmalıyız?

Sağlıklı beslenmek kadın veya erkek her yaştan insan için en önemli alışkanlıklardan biridir. Fakat, sosyal hayat, iş, lokasyon vb. gibi bazı durumlar sebebi ile besinlerin doğrudan tüketimi her zaman mümkün olmayabilir.

Bu durumlarda takviye edici gıda kullanımı sağlıklı bir vücuda sahip olmak için uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır. Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, yeterli protein ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme alışkanlığı, normal olarak sağlık için gereken tüm besin maddelerinin vücuda alınmasına olanak tanır. Fakat kişi normal bir beslenme alışkanlığına sahip değilse, takviye kullanımı ile bu açığı kapatabilir.


Takviye Edici Gıda Anlatan Görsel


Takviye edici gıda vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu besinlerin yeterince alındığından emin olmanızı sağlarken, aynı zamanda hastalık riskini de önemli ölçüde azaltır.

Ancak söz konusu gıdaların, sağlıklı bir diyet için gerekli olan tam öğünlerin yerini kesinlikle alamayacağı bilinmelidir. Bu nedenle, bağışıklık güçlendiren besinler öncelikli olmak üzere sağlıklı beslenme alışkanlığını koruyarak beslenirken aynı zamanda takviye gıda ile bu alışkanlık desteklenmelidir.


En İyi Takviye Edici Gıda Hangisidir?

Hangi besin takviyesinin kimin için daha iyi olduğu kişiye ve kişinin ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Dolayısı ile bu soruya tek bir cevap vermek oldukça zordur. Çünkü kullanılması gereken ürün kişinin ihtiyacına göre değişiklik gösterir.

Örneğin; D vitamini takviyesi ile, kemikler güçendirilebir ve bunun neticesinde kemik kaybı ihtimali azalabilir. Dolayısı ile D vitamin takviyesini bu alanda sorun yaşayan kişilerin kullanması gerekirken, düşük riski taşıyan anne adaylarının ise folik asit içeren takviye edici gıdaları öncelikli tercih etmesi gerekir.

Marka tercihini yaparken ise öncelikle doktor tavsiyesi dikkate alınmalı, sonrasında ilgili markanın gerekli bakanlık izinlerinin, kalite sertifikaları sahibi olup olmadığı araştırılmalı ve bu alanda bilinen ve güvenilir firma tercih edilmelidir.


Phytocenter ailesi olarak sağlığınız her zaman önceliğimizdir. Bu kapsamda üretim sertifikalarımızı ve takviye edici gıda ürünlerimizi incelemek için https://www.phytocenter.com.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.