Doğal Kozmetik Ürünler
Doğal kozmetik ürünler; doğada kendiliğinden var olan hammaddelerden yola çıkılarak tasarlanmış, geliştirilmiş ve üretilerek piyasaya sunulmuş ürünlerdir.
Doğal kozmetik kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için iki önemli kavram olan doğal kozmetik ve organik kozmetik kavramlarının anlaşılması gerekir.
Doğal veya Organik Kozmetik Ne Demek?
Doğal kozmetik ürünler; doğada kendiliğinden var olan bitkisel, hayvansal ve mineral orijinli hammaddelerden yola çıkılarak geliştirilen ve üretilen kozmetiklerdir.
Organik kozmetik; içeriğinde hiçbir zararlı kimyasal içerik kullanılmayan, üretiminde her aşaması kontrol edilmiş ve organik olarak sertifikalandırılmış hammaddelerin kullanıldığı ve sonuçta organik kozmetik ürünler olarak üretilen kozmetik çeşididir.
Doğal ve organik kozmetik kavramları birbiri ile çok karıştırılan kavramlardır. Üretim sonucunda bir ürünün organik kozmetik ürünler kategorisine girebilmesi için kullanılan her hammadde için organik olarak üretildiğine dair sertifikasyon gerekir. Doğal kozmetik ürünler kategorisine girebilmesi için bir ürünün doğada kendiliğinden var olan hammaddelerden üretilmiş olması yeterlidir.
Doğal Kozmetik Ürünler İçeriğinde Neler Bulunur?
Doğal kozmetik ürünler üretilirken içeriğinde başlıca aşağıdaki maddeler kullanılır;
- Hayvansal kaynaklı hammaddeler; yağ asitleri, iç yağlar, propolis, arı sütü vb.
- Bitkisel kaynaklı hammaddeler; ekstraktlar, uçucu yağlar, soğuk sıkım tohum yağları vb.
- Mineraller kaynaklı hammaddeler; Bor türevleri, Benzoik asit vb.
Doğal Kozmetik Ürünler ve Cilde Faydaları
Doğal kozmetik ürünler insanlık tarihi boyunca; cildi güzelleştirmek, yaşlanmayı geciktirmek ve/veya mümkün olduğunca engellemek, cildin renk, yumuşaklık ve bütünlüğünü korumak amaçları ile kullanılmıştır.
Bu alanda kullanılan hammaddelerden zeytinyağı; kozmetik açıdan bakıldığında sanki cilt için tasarlanmış özel bir karışımdır. Cildi yeniler, nemlendirir ve yumuşaklık verir. İçeriğinde bulunan antioksidan özellikteki maddelerle (ör: E vitamini) kırışıklık önleyici ve yaşlanmayı geciktirici etkisi gösterir.
Yine kozmetik hammaddesi olarak propolis, tarihte Kleopatra döneminden bu yana kullanıldığı bilinen hatta cildi koruyucu özelliğinden dolayı eski Mısır’da mumyalamada kullanıldığı gösterilen bir hammaddedir. Propolis çok özel bir doğal arı ürünüdür.
Propolisin içeriğinde yaklaşık olarak 180 farklı bileşik bulunur. Hem gıda takviyesi olarak hem de kozmetik alanda güvenle kullanılır. Propolisin yaklaşık olarak %15’lik kısmını oluşturan uçucu yağlar, flavonoidler, vitamin ve mineraller (B1, B2, C, E vitaminleri ile çinko, bakır, demir vb.) cilt sağlığı açısından çok önemlidir.
Ayrıca, Propolisin cilt yağlanmasını dengeleyici ve aşırı yağlanmayı önleyici özelliği de mevcuttur. Bu özellik propolis içeren doğal kozmetik ürünleri özellikle ergenlik dönemindeki genç bireyler için tercih sebebi yapmaktadır.
Kozmetik cilt yenileyici maskelerde; bir arı ürünü olan bal, içeriğinde organik sertifikalı olarak üretildiğinde ise organik kozmetik ürünler olarak kabul edilen kozmetiklerin terkibine girer.
Doğal kozmetik ürünler hammaddeler açısından değerlendirildiğinde; mineral kökenli hammadde olan çinko oksit örnek verilebilir. Çinko oksit pişik kremlerinin ve güneş kremlerinin içeriğine girmektedir. Çinko oksit özellikle güneş yanıklarının ve güneş kaynaklı lekelerin oluşumunun önlenmesi için cilt üzerinde zararlı UV ışınlarını süzmek ve bariyer oluşturmak maksadıyla kullanılmaktadır.
Neden Doğal Kozmetik Ürün Tercih Etmeliyim?
Doğal kozmetik ürünler ve bunların hammaddeleri binlerce yıldır güvenli bir şekilde kullanılır. Zeytin yağı, propolis ve arı sütü vb. maddeler sağlıklı ve güvenilir olması nedeni ile tüm dünyada yaygın olarak tüketilir.
İnsanların gıda olarak tüketebildiği ve organizmada herhangi bir problem oluşturmayan hammaddelerin kozmetik olarak kullanılması cilt sağlığımızın korunması adına önemlidir.
Yenebilen ve binlerce yıldır yiyecek olarak kullanılmış hammaddelerden daha güvenli olarak değerlendirilebilecek bir hammaddenin bulunabilme ihtimali neredeyse imkansızdır. Dolayısı ile bu ürünler kozmetik açıdan değerlendirildiğinde güvenilirlik konusunda olumsuz etkiler oluşturmayacak ürünlerdir.
Bir tüketici bir kozmetik ürünü seçerken ilk önce “bu ürün güvenilir mi?” sorusunun cevabını aramalıdır. Bu ürün içeriğine bakılarak anlaşılabilir. İçeriğinde spekülasyon bulunan sentetik kökenli hammaddeleri (SLS, parabenler vb.) bulunduran ürünlerden uzak durulmasını tavsiye edilebilir. Güvenli olarak değerlendirdiğiniz organik ve doğal kozmetik ürünler tercih etmeniz tavsiye edilir.