Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri başında sık hasta olmak ilk sırayı alır. Çünkü zayıflayan bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı yeterli mücadelesini gerçekleştiremez. Hastalık durumunun geç iyileşmesi, kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi de zayıf bağışıklık belirtilerindendir. Yetersiz uyku, sigara ve alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam şekli, sürekli stresli ve kaygılı olmak bağışıklık sistemini zayıflatan başlıca nedenler arasındadır. 

Bağışıklık sistemi sağlığımız için çok önemlidir ve onu güçlü tutmak için doğru beslenme, düzenli egzersiz, stresten uzak durma ve yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek gereklidir. Bu yazımızda bağışıklık sisteminin neden zayıfladığını ve zayıf bağışıklık sistemi belirtilerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı savunan bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın içinde hücreler, dokular, organlar ve proteinler vardır. Bağışıklık sisteminin görevi, yabancı organizmaları engellemeye çalışmak eğer organizmalar vücuda girmişse onlarla mücadele etmektir. Bu girilen mücadele bağışıklık sistemi tarafından kaybedilmişse zayıf bağışıklık sistemi belirtileri başlar ve hastalıklar sık sık meydana gelir. Bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı mücadeledeki direnci, yaşa, sağlık durumuna ve hastalığa neden olan virüslerin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Bağışıklık sisteminin iki ayrı kolu vardır. İlki doğuştan gelen bağışıklıktır. İkincisi ise sonradan kazanılan bağışıklıktır. Vücuda giren yabancı organizmalara ilk olarak doğuştan gelen bağışıklık sistemi müdahalede bulunur. Yetersiz kaldığı durumda ise sonradan kazanılan bağışıklık sistemi mücadele eder.

Doğuştan gelen bağışıklık sistemine örnek olarak; mide asidi, vücut ısısı, deri, tükürük ve gözyaşı verilebilir. Vücuda girmiş olan hastalık oluşturan mikroplara karşı üretilen antikorlar sonucunda gerçekleşen bağışıklık ise sonradan kazanılandır.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sisteminin hedefi, vücutta gördüğü zararlı yabancı maddelere karşı vücudu korumaktır. Yabancı maddelerin adı antijendir ve bunlar kimyasallar, bakteriler, mikroplar, toksinler, kanser ve güneş yanığından zarar gören hücreler olabilir. Bağışıklık sistemi nasıl çalışır sorusunun cevabı aşağıdaki gibi maddelendirilebilir:

  • Bağışıklık sistemi vücutta fark ettiği antijene saldırır. Bu durumun adı bağışıklık tepkisidir.
  • Saldırı sonrası antikorlar oluşur. Antikorlar antijenleri yok etmek için savaşan proteinlerdir.
  • Bağışıklık sistemi antijeni yeniden gördüğünde onu tanır ve bu sefer doğru antikorları gönderir.
  • Bunun sonucunda çoğunlukla hastalanılmaz. Vücudun, tanınan bu hastalığa karşı korunmasına da bağışıklık denir.



Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığını Nasıl Anlarız?

Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri gösterdiğinizi vücudunuzun verdiği bazı sinyallerle anlayabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları:

  • Ortada yorgunluğa neden olan bir durum yokken yorgun hissetmek ve sabahları yorgun uyanmak.
  • İdrar yolu iltihaplanması, mide sorunları ya da iltihaplı diş eti problemleri.
  • Dudaklarda, ağzın içinde ve dışında oluşan uçuk ve aft gibi yaralar.
  • Nedensiz sivilceler, mantar enfeksiyonları,ciltte nedensiz yaralar, saç derisinde pul pul dökülme gibi durumlar.
  • Soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısı gibi hastalıkları sürekli yaşamak.

Zayıf Bağışıklık Sistemi Belirtileri Nelerdir?

Zayıf bağışıklık sistemi belirtilerinin başında çok sık enfeksiyon kapma gelir. Zayıf bağışıklığa sahip olan kişiler sağlıklı bireylere göre daha sık hasta olabilir. Bu yüzden iyileşme süreci de yavaş geçer.

Yapılan araştırmalar bağışıklık sistemi ile bağırsaklar arasında doğrudan bağlantı olduğunu gösterir. Örneğin, sık sık ishal ya da kabızlık şikayeti yaşıyorsanız ve gaz sancısı çekiyorsanız bu durum zayıf bağışıklık sistemi belirtileri habercisidir. Yaraların normalden geç iyileşmesi de belirtilerden bir diğeridir. Çünkü yanık, kesik ve sıyrıklarda bölgeye besin yönünden zengin kan gönderilir. Böylece bölgede iyileşme süreci başlar. Bu sürecin uzun ve kısalığı bağışıklığı sağlayan hücrelere bağlıdır. 

Bağışıklık sistemi ile enerji ise birbirine bağlıdır. Örneğin, kişi yeterince uyuyorsa ama buna rağmen yorgun uyanıyorsa bu durum zayıf bağışıklık sistemi belirtileri arasında yer alır. Bunların yanı sıra bazı zayıf bağışıklık belirtileri aşağıdaki gibidir:

1. Sağlıksız Beslenme

Beslenme şekli bağışıklık sistemini düzenleyen noktaların başında gelir. Mevsiminde tüketilen örneğin kış meyve ve sebzeleri vücuttaki enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerini artırmaya yarar. Bu yüzden vitaminlerin yanı sıra çinko da içeren taze meyve, sebze ve kabuklu yiyeceklerin tüketilmesi oldukça önemlidir.

Paketli gıdalar ve gazlı içeceklerin sık ve zamansız tüketilmesi de bağışıklığı düşürür. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli beslenme vücutta oluşan enfeksiyonlarla mücadele için büyük önem taşır. Eğer bağışıklık sisteminizde bir bozukluk olduğunu düşünüyorsanız diyetisyen yardımı alabilirsiniz.

2. Yetersiz Uyku

Vücut bağışıklık sistemini güçlendiren sitokin denilen proteinler sadece uykudayken serbest bırakılır. Yetersiz uyku bu proteinlerin üretilememesi demektir. Bağışıklık bu durumda zayıflar ve enfeksiyonlu hastalıklara yakalanma olasılığı artar ya da iyileşmeyi geciktirir. Dolayısıyla uyku düzenine dikkat etmeniz zayıf bağışıklık sistemi belirtileri yaşamayı en aza indirmek için önemli bir adımdır.

3. Sigara ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol, bağışıklık sisteminin görevini kısıtlar. Mukoz membranları kuruttuğu için mikroplara karşı savaşan patojenlere karşı bariyeri kaldırır. Böylece enfeksiyonun dışarı atılması zorlaşır. Hastalıkta geç iyileşmeler görülür. Bu yüzden sigara ve alkol kullanımından kaçınmak bağışıklık sisteminin güçlü olması için önemlidir.

4. Stres ve Kaygı

Stres, kaygı ve endişe, beyaz kan hücrelerinin azalmasına neden olabilir. Beyaz kan hücreleri vücuda giren yabancı mikroplarla savaştığı için oranının azalması hastalıklara zemin hazırlar. Sürekli stres ve endişe halinde olmak grip, zona ve uçuk gibi rahatsızlıklara neden olan virüslere karşı savunmasız kalan bir vücut demektir. Bu yüzden stresten uzak durarak kaygı ve endişe hislerini minimuma indirmek zayıf bağışıklık sistemi belirtilerini ortadan kaldırır.

5. Durağan Bir Yaşam

Egzersiz yapmak lenfteki ve dalaktaki bağışıklık hücrelerinin kan dolaşımındaki hareketini artırır. Bu da vücudun ihtiyacı olan besinlerin doğru yere daha kolay ve hızlı ulaşmasını sağlar. Dolayısıyla durağan yaşama hareket katan egzersizler bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

6. Radyasyona Maruz Kalmak

Fazla radyasyona maruz kalmak kanser gibi iyileşmesi güç hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kanser hastalığı ise bağışıklığın çok sağlam olmasını gerektirir. Çünkü alınan ilaçlar ağır olduğu için hastalarda iştah kaybı yapabilir. Bu iştah kaybı yetersiz beslenmeye yol açarak zayıf bağışıklık sistemi belirtileri göstermeye başlar. Bu yüzden radyasyondan minimum seviyede etkilenmeye çalışmak zayıf bağışıklık sistemi belirtilerini ortadan kaldırması için son derece önemlidir.

7. Sık Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotikler vücuda zarar veren enfeksiyonu azaltsa da fazla ve sık kullanımı bağırsaktaki tüm hücreleri öldürebilir. Bağırsaktaki hücrelerin ölmesi de bağışıklık sistemini zayıflatır. Bir diğer nokta ise kullanılan antibiyotiğe bakterilerin zamanla direnç göstermesidir. Bu direnç ile enfeksiyona neden olan bakteriler hızla çoğalarak daha yüksek bir antibiyotik tedaviye ihtiyaç duyulmasına yol açabilir. 

Çocuklarda Bağışıklık Sistemi

Çocuklarda bağışıklık sistemi konusunda en önemli nokta onların uyku düzeni, süresi ve kalitesidir. Bunun nedeni uyurken büyüme hormonunun salgılanmasıdır. Büyüme hormonunun yanı sıra vücuttaki sıvılar da uyku esnasında bağışıklığı kuvvetlendirir.

Çocuklarda zayıf bağışıklık sisstemi belirtileri

Bu yüzden çocuklarda zayıf bağışıklık sistemi belirtileri görülmemesi için beslenme şeklinden çok daha önemli olan nokta uykudur. Çocuklarda bağışıklık neden zayıflar sorusu için merak edilen cevaplardan bazıları aşağıdaki gibi maddelenebilir:

  • Aşılarının zamanında yapılmamış olması gelen hastalığı önleyemeyebilir.
  • Hareket etmeyen ve spor yapmayan çocuklarda bağışıklık zayıflayabilir.
  • Yetersiz besin alan çocuklar vücudun ihtiyacını karşılayamaz. 
  • Gece geç saate uyuyan çocuk uykusunu yeterince almadığı için ihtiyacı olan hormonları salgılamamış olur.
  • Bebeklik döneminde yetersiz anne sütü alan çocukların bağışıklığının zayıf olması olasılığı fazladır.

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşağıdakiler uygulanabilir:

Bağışıklık Sistemi Zayıflarsa Ne Olur?

Bağışıklık sistemi zayıflarsa ne olur sorusunun cevabı vücut zararlı bakterilere karşı savaşamaz şeklinde verilebilir. Hastalık yaşandığında iyileşme süreci uzar. Bağışıklık sistemi zayıfladığında akciğer enfeksiyonları, ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, sık ishal ve kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra aşağıdaki durumlar gözlemlenebilir:


  • Hastalığa neden olan enfeksiyonlar tekrar eder.
  • Vücutta oluşan yaraların iyileşmesi zaman alır.
  • Kişi kendini sürekli yorgun hisseder.
  • Bağırsak ve sindirim sorunları yaşanır.
  • Hızlı kilo verme süreci olur.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Diyabet, tiroid bozukluğu ve kalp gibi kronik hastalıkların oluşma riski bağışıklık sistemi ile ilgili olabilir. Bunun yanı sıra bronşit, menenjit, cilt enfeksiyonları gibi durumların ortaya çıkması da bağışıklık sistemi ile bağlantılıdır.

Bağışıklığı zayıf olan kişiler astım, alerji ve otoimmün hastalıklar yaşayabilir. Otoimmün hastalık, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırması demektir.

Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri sonucunda da bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Çünkü bağışıklık düştüğünde hastalığa neden olan bakterilerle vücudun savaşması oldukça güçleşir. Böylece bağışıklık sistemi hastalıkları ortaya çıkmış olur.

Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri gösteren kadın birey

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Oluşan beslenme düzeninin yanında doğal içerikli takviye gıda kullanmak da güçlü bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra yapılması gerekenlerden bazıları aşağıdaki gibidir: 

  • Kaliteli uyku süresi geçirmek
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Hareket etmekten kaçınmamak
  • Kiloyu dengede tutmak
  • Stresten uzak durmak
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler vücudun güçlü bağışıklık sistemi kurmasına yardım eder. Bunun için C ve E gibi vitamin içeren gıdalar alınması önerilir. İşte bu besinlere birkaç örnek:

  • Ispanak
  • Sarımsak
  • Havuç
  • Lahana
  • Brokoli
  • Domates
  • Turunçgiller
  • Kuruyemişler
  • Tam tahıl içeren ürünler

Güçlü bağışıklık sistemi enfeksiyon ve hastalıklara karşı iyi savunma anlamına gelir. Bu yüzden beslenme, uyku, hareket gibi unsurlar bağışıklığı kuvvetlendirmek için oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra doğal içeriğe sahip doğal takviye edici gıdalar almak da bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek verir.