Zencefilin faydaları konusu özellikle pandemi süreci ile beraber merak edilen konuların başında yer alıyor, çünkü pandeminin tüm dünyayı esir almasının, birçok yaşam alanında olduğu gibi beslenme alışkanlıkları üzerinde de büyük etkisi oldu.

Pandemi ile beraber bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ne derece önemli olduğu anlaşıldığı gibi aynı zamanda toplum olarak doğanın şifalı elini tekrardan hatırlamak durumunda kaldık.

Bu süreç sonucunda ise özellikle bazı bitki ve bitkisel karışımlara olan ilgi bir anda arttı. Bu artıştan nasibini alan en önemli bitkilerden birisi ise zencefil oldu. Zencefil, özellikle bağışıklık sistemini destekleyen özelliği ile en çok tercih edilen gıdalar arasına girdi.

Peki, neden bu bitki bu kadar çok talep görmektedir? zencefil faydaları ve bu bitkiyi farklı kılan özellikleri nelerdir? Zencefil ne gibi rahatsızlıklar da tercih edilir? Gelin detayları birlikte öğrenelim.


Zencefil Bitkisi Nedir?

Zencefil, kendi adıyla anılan zencefiller ailesindendir. Asya kıtasının tropik iklimine sahip Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam gibi ülkelerde yetişir. Boyu bir metreye kadar uzayabilen, sarı-kırmızı renkli çiçek açan, ince uzun yapraklı bir bitkinin köklerinden elde edilir. 

Taze zencefil besin değeri açısından çok zengin bir kök bitkidir. İçeriğinde %80 oranında su bulunur, karbonhidrat ve yağ oranı ise çok düşüktür.

Ayrıca tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, 10 çeşit mineral, 7 çeşit vitamini de içerisinde barındırır. Zencefilin faydalarından biride doğada bulunan 20 çeşit aminoasidin 18’ini içeriğinde barındırmasıdır. Zengin içeriği ile yüzyıllardan beri hem baharat hem de bitkisel bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.


Zencefil Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Zencefilin faydaları çok uzun yıllardan beri bu alanda yapılan birçok araştırmanın konusu olmuştur. Zencefil bitksinin faydaları genel hatları ile şöyle sıralanabilir;


  • Özellikle mide hazımsızlığına ve şişkinliğine iyi geldiği kanıtlanmıştır.
  • Yiyeceklerin bağırsakta rahat hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlediği ifade edilen zencefil bitkisinin, ülser ve reflü üzerinde de rahatlatıcı etkiye sahip olduğu söylenir. 
  • Mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiği gözlemlenmiştir.
  • Ayrıca zencefilin kolesterolü düşürücü özelliği de bulunur.
  • Zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonlarla baş etmeye de yardımcı olur.
  • Mantar enfeksiyonları, mide bağırsak enfeksiyonlarında da etkilidir.
  • Soğuk algınlığı ve grip durumlarında halk arasında geleneksel olarak kullanımı o kadar yaygındır ki bu bilgi ile zencefil rahmetli sanatçımız Barış Manço’nun şarkı sözlerine bile konu olmuştur.
  • Zencefilin ayrıca ağrı kesici özelliği de bulunmamaktadır.


Zencefil Yağı Faydaları

Zencefil yağı, zencefilden doğal yollarla elde edilen bir üründür. Zencefilin faydaları konusunda sayılan bütün hususlar esasında zencefil yağı için de geçerlidir.


Zencefilin faydaları ve zencefil bitkisi

Zencefil yağı faydaları konusuna değinmek gerekirse ilk sırayı cilde olan olumlu etkisi alır. Ancak zencefil yağı irritan bir yağ olduğu için eğer doğal cilt kremi gibi cilde sürülecekse seyreltilerek kullanılması gerekir. 


  • Zencefil yağı, bir iki damla suya katılarak içilmek suretiyle de tüketilebilir.
  • Afrodizyak etkisi olduğu için libido sorunlarına iyi gelir.
  • Saç bakımı için Hindistan cevizi gibi yağlarla karıştırılıp saç diplerine sürüldüğünde saçları güçlendirir.
  • Zencefil yağından bir iki damla tüketildiğinde adet, kramp, kas ağrılarına iyi gelir. 


Zencefil-Zerdeçal Karışımı Faydaları 

Zerdeçal da zencefil gibi şifalı bir bitkidir. Antienflamatuvar ve antioksidan özellikleri bulunan zerdeçal Hindistan’da bir tedavi yöntemi olarak görülen Ayurveda’da kullanılır. Zencefil-zerdeçal ile yapılan doğal karışımların birçok faydası bulunmaktadır. Ancak bu tür karışımların uzman kişilerce hazırlanması çok önemlidir. 

Özellikle pandemi döneminde sıkça kullanılan zencefil zerdeçal faydaları  şöyle özetlenebilir;


  • Vücudu bakteri, virüs gibi zararlı maddelerden korur.
  • Kışın görülen boğaz ağrısını rahatlatır.
  • Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan halsizliği giderir.
  • Vücut ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. 


Zencefil Nasıl Tüketilir, Tüketilirken Nelere Dikkat Edilir?

Zencefil toz halinde ya da taze kök halinde tüketilebilir. Kuru öğütülmüş toz halini kullanmanın yanında taze kök halini de rendeleyip kullanabilirsiniz. Zencefilin günlük yaşamda kullanım alanları:


  • Suyun ve sütün içine az miktarda ekleyip, tüketebilirsiniz. 
  • Kök halini rendelenmiş ya da dilimli şekilde demleyebilir, çay olarak içerek zencefilin faydalarından yararlanabilirsiniz.


Zencefilin faydaları ve zencefil bitkisi

  • Sütlü tatlılar ve kurabiyelere değişik bir aroma vermek için az miktarda ekleyebilirsiniz.
  • Tavuk, balık ya da et yemeklerine pişirme sırasında ekleyip, yemeğinize değişik bir lezzet katabilirsiniz.
  • Zencefili tarçın, bal ile karıştırıp sağlıklı ve doğal karışım elde edebilirsiniz. 
  • Cildinizde kullanmak istediğiniz de ise biraz bal ya da sütle karıştırıp yüzünüze sürebilirsiniz.


Zencefil Zararlı Mıdır?

Zencefilin faydaları konusuna değindik, fakat bilinmelidir ki birçok bitkide olduğu gibi zencefilin de fazlaca kullanılmasının olumsuz etkileri olabilir. Keskin kokusuyla mideyi rahatsız edebilir. Uzmanlar iki yaşından küçük çocuklara zencefil verilmesini önermemektedir.

Kan sulandırıcı gibi düzenli ilaç kullanıyorsanız ikisini bir arada kullanmamalısınız veya doktorunuza danışarak belirlediği miktada kullanabilirsiniz. Hamileler ve emziren anneler doktora danışmadan kullanmamalıdır. Hamilelikte fazla miktarda kullanılan zencefil düşüklere sebep olabilmektedir. 


Sağlıklı yaşama dair her gün yeni bilgileri paylaştığımız Phytocenter blog sayfamızı ve doğal içerikli ürünlerimizi incelemek için https://www.phytocenter.com.tr/ sayfasını ziyaret etmeyi unutmayınız!