Yazın kavuran sıcaklığı yerini sonbaharın esintilerine bıraktığında anlarız ki çetin geçecek kış kapımıza gelmek üzeredir. Her mevsimin bambaşka bir tadı olsa da kış, tüm mevsimlerden daha özel ve daha büyülü bir mevsimdir.

Tıpkı kışın diğer güzellikleri gibi mevsimin büyüsünü taşıyan kış meyve ve sebzeleri zor mevsim şartlarında en büyük destekçilerimizden biri olarak hayatımızda yer almaya başlarlar.

Her mevsimin bambaşka tadı olduğu kadar bazılarımız için anısı da başkadır. Kış meyve ve sebzeleri gürül gürül yanan bir sobanın başında pişen kestaneyi kapmayı bekleyen çocukluğumuzu ya da yılbaşı gecelerinde portakalın kabuğunu ince ince kesen annemizi hatırlatır bizlere.

Tüm besinlerin bizlere hatırlattıkları anılar gibi vücudumuza olan faydaları da birbirinden farklıdır. Faydalarına değinmeden önce bu besinleri tanımamız faydalı olacaktır.

Kışın yetişen meyve ve sebzeler ile ilgili detaylı bilgileri siz de sayfayı aşağı kaydırmaya devam ederek öğrenebilirsiniz.


Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış sebzeleri içerdiği vitaminler sayesinde metabolizmamız için çokça fayda sağlayan besinlerdir.

Ispanak

Bu besinlerin başında demir açısından zengin olan ıspanak gelir. Çocukların korkulu rüyası olsa da biliyoruz ki bu sebze vitamin açısından zengin besin değerine sahiptir. 

Lahana

Lahana, kış sebzeleri arasında içerdiği vitaminler ve sağladığı faydalar ile ön plana çıkan diğer bir sebzedir. Lahana, mide ve bağırsaklara fayda sağladığı gibi kalsiyum, demir ve yüksek oranda potasyum içerdiğinden dolayı direncimizin yükselmesine de katkıda bulunur.

Kışın ortaya çıkan meyce ve sebzeler bir arada

Turp

Potasyum kaynaklarından bahsetmişken mutlaka değinmemiz gereken bir diğer sebze ise turptur. Turp içerdiği potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının dengelenmesini sağlar. Turp aynı zamanda E, A ve K vitaminlerini içerisinde bulunduran özel bir sebzedir.

Brokoli-Karnabahar 

Brokoli, karnabahar ikilisi kış mevsimi sebzeleri içerisinde baş rolü oynayan sebzelerdendir. Brokoli başlı başına bir antioksidan kalkanıdır. Kalp sağlığında, kan şekerini düzenlemede ve sinir sistemini desteklemede vücuda yardımcı olur. 

Karnabahar ise folik asit, C ve K vitaminleri açısından zengin olduğu gibi aynı zamanda kan şekerinin kontrol edilmesi ve bağırsak sağlığının korunmasından sorumludur.

Havuç

Bir diğer besinimiz havuç ise yüksek lif oranına sahip sebzeler arasında yer alır. A ve B vitamini açısından zengin olan havuç, kışın yemek ve salatalarda mutlaka yer alması gereken bir sebzedir.

Bu sebzelere ek olarak, kabak, maydanoz, brüksel lahanası, pazı ve pancar gibi sebzeler de kışın vazgeçilmez sebzeleri arasındadır.

Kış Meyveleri Nelerdir?

Kış meyveleri renkleriyle, kokularıyla ve besin değerleriyle bizim hayatımıza bir çok renk ve fayda sağlar. C vitamini denilince ilk aklımıza gelen portakal ve mandalinadan, bizi zinde tutan elmaya kadar kış mevsiminin gözdesi bir çok meyve saymak mümkündür. 

Kış meyveleri rengarek halleri ile bir aradalar

Nar

Sıranın başına bir tane görünen ama bin tane faydası olan narı koymak yerinde olacaktır. Nar, enfeksiyonlarla savaşması, ve diyabet hastalıklarına karşı etkili olmasıyla bilinir. Tokluk hissi yaratan bu kış meyvesi bağışıklığın güçlenmesine de destek olur. 

Elma

Bir diğer kış meyvesi olan elma, çokça tüketilen meyvelerin başında yer alır. Yüksek lif kaynağı olan bu meyve, ayı zamanda A ve C vitaminlerini içerir. Bir diğer özelliği ise doğal şeker içeriyor oluşudur. Elma doğal şeker içermesine bağlı olarak uykuyu açar, kan şekerini dengeler. 

Portakal-Madalina

Kış meyveleri denilince ilk akla gelenler her zaman portakal ve mandalina olmuştur. Mandalina antioksidan içeriğe sahiptir. Bunların yanında belli başlı hastalıklara karşı iyileşme sürecini destekler. Ayrıca meme kanseri gelişme riskini azalttığı bilinir. Karaciğer kanserinde de iyileşme sürecine faydası olduğu düşünülür.

Portakal ise müthiş bir C vitamini kaynağıdır. Bizi soğuk algınlıklarından korur ve bariyer görevi görür. 

Saydıklarımız dışında kış denince aklımıza gelen ve bizleri çetrefilli soğuklara karşı koruyan diğer meyveler şunlardır; 

  • Ayva,
  • Greyfurt,
  • Kivi,
  • Armut,
  • Muz.


Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketmek Neden Önemlidir?

Vücudumuzun sağlıklı olabilmesi için tüketilen besinlerin önemi oldukça fazladır. Gelişim süreçlerinde doğru gelişimin sağlanabilmesi, hastalık süreçlerinde ise hızlı iyileşmek adına vücudumuza aldığımız meyve ve sebzelere özen göstermeliyiz.

Ancak mevsiminde tükettiğimiz meyve ve sebzeler ile vücudumuz adına maksimum fayda sağlamak mümkündür. Dolayısıyla kış meyve ve sebzelerini mevsiminde tüketmek sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz açısından en doğrusudur. 

Kış sebze ve meyveleri ile yemek hazırlayan kadın

Özellikle son yüzyılda hem teknolojide hem de endüstriyel alanda meydana gelen gelişmeler neticesinde bir çok meyve ve sebzenin mevsimi dışında yetiştirilebildiği ve bunun sonucu olarak bu ürünlerin yeterli besin değerine sahip olmadığı bilinen bir gerçektir.

İşlem görmüş halde önümüze sunulan bu meyve ve sebzeler, vücudumuz için gerekli olan vitaminleri almamızın da önünde en büyük engeldir. Endüstriyel çağın getirdiği handikapları aşmak adına meyve ve sebzelerin hangi mevsimde yetiştirildiğini öğrenmeli ve onları doğru zamanda tüketmeye özen göstermeliyiz.

Mevsim Sebze ve Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Doğru zamanda mevsim sebze ve meyvelerinin tüketmek hem sağlık açısından hem de lezzet açısından yüzümüzü güldürür. Doğru zamanda tüketilen meyve ve sebzelerin faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Mevsiminde oluşan meyve ve sebzelerin besin değerleri daha yüksektir.
  • Daha lezzetli tüketim sağlanır.
  • Organik olmaması daha düşük ihtimaldir.
  • Ekonomik açıdan daha uygundur.

Kış Meyve ve Sebzeleri Nasıl Tüketilmelidir?

Kış meyve ve sebzeleri vücudun ihtiyacına göre uygun şekilde tüketilmelidir. Ancak bu şekilde söz konusu meyve ve sebzelerden gerekli fayda sağlanmış olur. 

Kış sebzelerini meyve suyu olarak tüketen kadın

Örneğin, Kış meyvelerinin suyunun çıkarılarak tüketilmesini, diyetisyenler dahil birçok sağlık uzmanı tavsiye etmez.  Çünkü bu meyvelerinin içerisinde bulunan lifler, meyvenin suyunun sıkılması ve geriye kalan posanın çöpe atılması ile yok edilir.  

Aynı şekilde sebzelerin büyük parçalarda doğranması gerektiği ya da birden çok kez ısıtılmaması gerektiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Hatta çoğu sebze yemeğinin buharda pişirilmiş halinin daha sağlıklı olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle diyetisyenlerin ve sağlık uzmanlarının yaptığı uyarıları dikkate almak sağlığınızı korumak adına önemlidir.

Mevsimsel Sebzeler Nasıl Saklanır?

Gündelik koşuşturmalarda bazen yemek yeme saatleri bile dikkatte alınmaz. Yoğunluğun getirdiği yorgunlukla evde yemek yapmak her zaman mümkün olmayabilir. Böyle zamanlarda yeni alınan meyve ve sebzeler zamanında kullanılamadığı için ömürleri kısalır.

Meyve ve sebzelerin zamanında tüketmek konusunda yaşadığımız sorunu, onları iyi saklayarak bir nebze olsun telafi edebiliriz. Sadece ömürlerini uzatmak için değil aynı zamanda hem maddi açıdan masrafa girmemek hem de israfa neden olmamak adına meyve ve sebzeleri doğru saklamak önemlidir.

Kış meyve ve sebzelerini buzdolabında saklayan kadın

Sebze ve meyvelerin saklanması söz konusu olduğunda, ilk sırayı buzdolapları alır. Buzdolabı çekmecesinin en büyük faydası nemi içerisinde tutmasıdır. Yüksek ya da az nem olması meyve ve sebzelerin saklanması açısından önemli bir detaydır.

Kış meyve ve sebzeleri arasında yüksek nemde uzun soluklu saklanabilir besinlerden biri karnabahardır. Brokoli, limon, fasulye gibi besinlerin de yüksek nem ile korunması gerekir. Daha az nem ihtiyacı olan besinler ise elma, kivi, incir, muz gibi kolay bozulmaya yatkın besinlerdir.

Her besinin kendince saklanma koşulları vardır. Nem ise bu saklanma koşulları açısından ince bir detaydır.

Çok kolay bir şekilde solduğu için yeşilliklerin saklanması bir hayli zordur. Yeşilliklerin en güzel saklanma şekli sirkeli kapta bir süre bekletilmek şartıyla dinlenmeye alınmasıdır.

Daha sonra ise bu sebzeleri normal su ile güzelce durulamak gerekir. Durulanıp temizlendiğine emin olduktan sonra bir havluya serilerek kuruması beklenir.

Yeşilliklerin saklanma süreci içinde neme maruz kalmaması önemlidir, çünkü aksi takdirde bozulması kolay olacaktır. Yeşilliklerin aksine brokoli nemi sever. Brokolinin kökünü su içerisinde tutup üstüne de ıslak bir havlu örtmek doğru bir saklama yöntemi olur.

Bazı sebzeler ise buzdolabında, soğukta kalmayı sevmezler. Patlıcan ve salata bu türün en güzel örneği olabilir. Kısa sürede tüketeceğinizi düşünüyorsanız patlıcan ve salatalığın buzdolabında saklanılması önerilmez.

Domatesin dışarıda kalması olgunlaşma sürecine devam etmesini sağlar. Bunun yanında saplı domateslerin saplarının yukarıya bakacak şekilde yerleştirilmeleri önerilir. 

Patatesleri saklarken yanlarına bir ya da iki elmanın konulması daha uzun süre kullanılmasına yardımcı olur. Dikkat edilmesi gereken ve çoğu evde yapılan bir hata ise patatesin yanında soğanla saklanılmasıdır.

Bu iki besin yan yana geldiğinde birbirlerinin ömrünü kısaltır. Dolayısıyla birlikte değil ayrı ayrı saklaması gerekir .

Havuç için önerilen saklanma yöntemi ise havlu kağıda sararak ya da su dolu bir kapta dizilmiş biçimde buzdolabına yerleştirmektir.

Kış meyve ve sebzeleri birbirinden farklı ortamlara ihtiyaç duyduklarından dolayı bu besinleri birlikte saklamak yerine ayrı ayrı yaşam ortamı oluşturmaya özen göstermeniz önemlidir.


Kıi sebze ve meyveleri bir kapta yer alıyor

Meyve ve Sebzelerin Yetiştiği Aylar Nelerdir?

Birbirinin ardı şeklinde süregelen yaşam koşuşturmacasında insan sağlığı dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Sağlığımıza dikkat edebilmenin en başında ise aldığımız besin takviyeleri ve  yiyip içtiklerimize dikkat etmek gerekir.

Bunun için meyve ve sebzelerin yetiştiği ayları bilerek vücudumuzun sürekli organik besinler almasını sağlamalıyız. Siz de sayfayı kaydırmaya devam ederek, meyve ve sebzelerin yetiştiği ayları öğrenebilir, vücudunuza yediklerinizi değiştirerek büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Kış Meyve ve Sebzeleri

Aralık: Karnabahar, havuç brokoli, ıspanak, lahana, pazı, pırasa, elma, portakal, mandalina, greyfurt, nar, muz, kestane gibi besinlerin yetiştiği aydır.

Ocak: Bu ay içerisinde çokta farklı bir besin bulunmamaktadır. Aralık ayına ek olarak karalahana ve turp gibi besinler eklenir.

Şubat: Hindibağ, pancar, frenk soğanı, havuç, kereviz, nar, elma.

İlkbahar Meyve ve Sebzeleri

Kış sezonunun bitişiyle ise baharın güzelliği iştahımızı açar. İlkbahar meyve ve sebzeleri de aynı şekilde üç ayda kendini gösterir.

Mart: Pancar, roka, marul, kuşkonmaz, havuç, muz, limon, mandalina.

Nisan: Enginar, bakla, biberiye, maydanoz, nane, kekik, tere, çağla.

Mayıs: Bezelye, enginar, semizotu, yeşil erik, dut ve çilek.

Yaz Meyve ve Sebzeleri

Haziran: Salatalık, patates, yeşil biber, domates, kabak, fesleğen, yeşil erik, kiraz, vişne, kayısı

Temmuz: Mısır, börülce, kabak, patlıcan, sivri biber, ahududu, mürdüm eriği, kavun, karpuz, şeftali

Ağustos: Bamya, kırmızı biber, semizotu, dereotu, böğürtlen, incir, üzüm karpuz, mısır ve kırmızı erik.

Sonbahar Meyve ve Sebzeleri

Eylül: Mantar, kabak, bamya, börülce, patlıcan, dolmalık biber, karpuz şeftali, üzüm, kızılcık ve incir.

Ekim: Lahana, pırasa, salatalık, mantar, üzüm, incir, armut, kestane, kızılcık.

Kasım: Balkabağı, yerelması, pazı, marul, roka, havuç, karnabahar, trabzon hurması, mandalina, armut, greyfurt, nar, ayva.

Kış meyve ve sebzelerini mevsiminde tüketerek sağlığınıza gereken özeni mutlaka gösterin. Sağlıklı bir vücudun getirisi olan dinç ve enerjik hissetmenin paha biçilmez olduğu şüphesiz. Dolayısıyla hayat koşuşturmacasında durup dinlenmek istediğiniz zamanlarda meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyerek, kendinize iyilik yapın.