Halsizlik Neden Olur? Halsizliğe Ne İyi Gelir?
Yaşam kalitesini düşüren halsizlik nedenleri birçok farklı etmene bağlıdır. Çeşitli hastalıklardan kaynaklanıyor olabileceği gibi kişinin o günkü ruh haline bağlı olarak da halsizlik yaşanabilir. Doktor kontrolü ile halsizliğin altında yatan sebep öğrenildikten sonra kişinin tedavi sürecine uyum sağlamasıyla halsizlik zamanla geçer.
Ayrıca yaşam tarzında yapılan ufak değişiklikler de halsizliğe iyi gelebilir. Siz de halsizlik neden olur, evde nasıl geçer gibi sorularınıza cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Halsizlik Nedir?
Herhangi bir nedenden dolayı kişinin kendini bitkin hissetmesi halsizlik olarak adlandırılır. Günlük hayatın getirdiği stres, uykusuzluk, aşırı çalışma hali gibi etkenler halsizlik nedeni olabilir. Ayrıca soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların iyileşme sürecinde de halsizlik yaşandığı gözlemlenir.
Kişinin kendini oldukça yorgun hissetmesi, kendinde hareket edecek enerjiyi bulamaması halsizliğin en yaygın belirtileri arasında yer alır. Kendinizde bu tür belirtileri uzun zamandır gözlemliyorsanız hızlıca doktor kontrolüne gidip altında yatan sebebi öğrenmeniz, yaşam kalitenizin artırmasına yardımcı olur.
Halsizlik Neden Olur?
Halsizlik nedenleri arasında çok çeşitli faktörler rol oynayabilir. Ancak genel olarak bakıldığında halsizlik nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Yanlış, düzensiz, az beslenme
- Anksiyete tedavisinde kullanılan sakinleştiriciler
- Diyabet
- Zehirlenme
- Sinir veya kas yaralanmaları
- Kalp krizi
- Kemoterapi
- Yüksek dozda ilaç kullanımı
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Kansızlık
Yorgunluk ve Halsizlik Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Yorgunluk ve halsizlik tiroiditten kansere kadar birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi tamamen kişinin gün içinde yaptığı fiziksel aktivitelere göre de ortaya çıkabilir. Halsizlik nedenleri tespit edildikten sonra ortaya çıkabilecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kansızlık
- Depresyon
- Tiroit hastalıkları
- Kanser
- Karaciğer iltihaplanması
- Kalp zarı iltihapları
- Verem
- Parazit hastalıkları
- Metabolik hastalıklar
- AIDS
- Uyku apnesi
- Fiziksel güçsüzlük
- Böbrek üstü bezi problemleri
- Diyabet ve insülin direnci
- Romatizmal hastalıklar
- Kronik bağırsak hastalıkları
- Mineral ve vitamin eksiklikleri
Kendinizde uzun süreli halsizlik gözlemlediğiniz zaman uzman doktora giderek, gerekli testleri yaptırmanız hem fiziki hem psikolojik sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Halsizlik Belirtileri Nelerdir?
Anksiyeteyi beraberinde getiren halsizliğin baş ağrısı, uyku bozuklukları gibi çeşitli belirtileri vardır. Vücutta yoğun bir enerji kaybının yaşandığı halsizlik durumunun belirtileri şu şekildedir:
- Unutkanlık
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Depresif bir ruh hali
- Hiperaktivite
- Uykudan yorgun uyanma
- Enerji kaybı
- Eklem ağrıları
- Konsantrasyon bozukluğu
- Uyku bozuklukları
- Fiziksel aktivite sonrası kırgınlık
- Susuzluk
- İştah kaybı
- Genel vücut ağrıları
- Kadınlarda adet döneminin düzensiz olması
- Grip benzeri semptomlar
- Karın ağrısı ve kramplar
- Kanlı idrar
- Ateşle birlikte vücutta titreme oluşması
Halsizlik ve Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik sonucunda mide bulantısı yaşanabilir. Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen ve mide bulantısı yaratan halsizlik nedenleri arasında en yaygın olan migren hastalığıdır. Sürekli baş ağrısının yanı sıra baş dönmesi ve mide bulantısına sebep olabilen migrenin mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.
Buna ek olarak vücudun susuz kalması da baş ağrısı ve halsizlik yaratabilir. Dolayısıyla gün içerisinde düzenli su tüketimine önem gösterilmelidir. Ayrıca günlük tüketilmesi gereken kafein miktarının aşılması durumunda da halsizlik ve mide bulantısı baş gösterebilir.
Hamilelikte Halsizlik
Hamilelik süreci boyunca vücudunda birçok değişiklik yaşayan kadınların kendilerini halsiz hissetmeleri oldukça normaldır. Çünkü uyku hali ve yorgunluk hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler çerçevesinde gerçekleşir.
Hormonal değişikliklerin yarattığı aşırı halsizlik sorunlarıyla başa çıkmanın en güzel yöntemi bolca dinlenmekten geçer. Oldukça sıradan bir tavsiye olmasına rağmen fiziksel ve psikolojik açıdan yorucu olan hamilelikte akşam yatağa biraz erken girerek veya gün içerisinde kısa şekerlemeler yaparak kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz.
Ayrıca kendinize ayırdığınız ekstra vakitler de psikolojik açıdan rahatlamanıza yardımcı olacağı için daha enerjik olursunuz. Buna ek olarak uygulayacağınız sağlıklı bir diyet programıyla hamileliğin getirdiği halsizliği minimum düzeye indirebilirsiniz.
Halsizlik Nasıl Teşhis Edilir?
Halsizlik teşhisi için başlangıçta doktor, hastaya çeşitli sorular sorarak halsizliğin altında yatan nedeni belirlemeye çalışır. Kan ve idrar tahlilleri ile vücutta herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı tespit edilir.
Buna ek olarak halsizliğin yanı sıra vücutta çeşitli ağrılar yaşanması durumunda röntgen. ultrason veya MR ile ağrıların teşhis edilmesi gerekir. Doktorun kalp krizi veya felçten şüphelenmesi durumunda ise beyin taraması ve EKG çekilmesi istenebilir.
Yapılan bu testlerin sonucunu inceleyen doktor, halsizliğin altında yatan sebebi bularak ona göre bir tedavi yöntemi izler. Böylece sürekli baş ağrısı ve halsizlik gibi şikayetçi olduğunuz durumlardan kurtulabilirsiniz.
Tedavi Edilmeyen Halsizliğin Sonuçları Nasıldır?
Halsizlik nedenleri arasında ciddi hastalıklar da yer aldığı için tedavi edilmeyen halsizlik kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek komplikasyonlara neden olabilir. Halsizliğin nedeni doktor tarafından tespit edildikten sonra tedavi sürecinin doğru ilerlemesi gerekir. Aksi takdirde tedavi edilmeyen halsizlik sonucunda yaşanabilecek komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:
- Rutin işleri yerine getirmede zorlanma
- Enerji kaybı
- Uyuma güçlüğü
- Anksiyete ve depresyonun ilerlemesi
- Semptomların ilerlemesi
Halsizliğe Ne İyi Gelir?
Doktorunuzun bilgisi dahilinde halsizliğe iyi gelen çözümleri evde kendiniz de üretebilirsiniz. Bitkilerin muhteşem dünyasından yararlanarak, vitamin ve mineral eksikliklerinizi giderebilir, halsizliğe ne iyi gelir evde çözüm arayışınıza cevap bulabilirsiniz. Bunun için yararlanabileceğiniz takviye gıdalar şu şekildedir:
Fındık
Besin değeri yüksek olan gıdalar içerisinde yer alan fındık, her gün belli bir miktarda düzenli tüketim sonucunda halsizliğe iyi gelir.
Çörek Otu
Yorgunluğu ve halsizliği geçirmeye yardımcı olan çörek otu, günde 2 kez kaynatıp içilebilir. Ancak çörek otu kullanırken doktorunuza bilgi vermeniz oldukça önemlidir. Çünkü çörek otunun fazla kullanımı zararlı olabileceği gibi kullandığınız ilaçlarla etkileşime de girebilir. Çörek otu faydaları olduğu kadar yan etkileri de olan bir gıdadır. Dolayısı ile tüketirken dikkatli olunması önemlidir.
Ceviz
Ceviz, badem gibi kuruyemişler de besin değeri yüksek gıdalar arasında yer alır. Dolayısıyla ceviz tüketmek kişiye enerji vererek yorgunluk hissinin azalmasını sağlar.
Haşlanmış Yumurta
Protein kaynağı olan haşlanmış yumurta, vücudun kendini daha zinde hissetmesine yardımcı olur.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi, diğer protein kaynaklarından biridir. Yeşillikle birlikte tüketildiği zaman halsizliğe iyi gelir.
Yeşil Çay
Daha çok ödem attırıcı olarak tercih edilen yeşil çay içeriğinde barındırdıkları sayesinde halsizliğe de iyi gelir. Ancak çörek otunda olduğu gibi yeşil çayın faydaları yanında yan etkileri de olabilir, doktor tavsiyesiyle kullanılması önemlidir.
Balık
Protein ihtiyacını karşılamak için tüketilebilecek gıdalardan biri olan balık, halsizlik ve yorgunluk hissini üzerinizden atmanıza yardımcı olur.
Lifli Gıdalar
Karbonhidrat vücudun en önemli enerji kaynağıdır. Dolayısıyla tahıl ve lif içeren besinleri tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayabilirsiniz.
Halsizlik Nasıl Geçer?
Halsizliğin nedenleri oldukça çeşitli olduğu için geçme süreci de altta yatan nedene bağlıdır. Bu noktada akut hastalıklar bazında yaşanan yorgunluklar, iyileşme sürecini takiben geçebilir. Kronik tıbbi durumlara bağlı yaşanan halsizlik ise doktor kontrolüyle uzun süreli bir tedavi gerektirebilir. Çeşitli ilaçların yan etkisiyle ortaya çıkan halsizlikte ise ilaç kullanımına göre geçer.
Yaşam stilinizde değişiklikler yapmanız da halsizliğin geçmesine yardımcı olabilir. Örneğin güne güzel bir kahvaltı ile başlamanız kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca sigara ve alkol kullanımını minimuma indirmek de ani terleme ve halsizlik şikayetlerinizin geçmesine yardımcı olabilir. İşinize bağlı olarak hareketsiz bir yaşam stiliniz varsa biraz spor aktiviteleri eklemek de sanılanın aksine kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar.
Halsizlik, yorgunluk, uyku hali, baş ağrısı gibi geçmeyen şikayetleriniz için siz de mutlaka doktor kontrolüne giderek yaşam stilinizde yapacağınız farklılıklarla derdinize deva bulabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz bitkisel karışımlar için Phytocenter sayfasını ziyaret edebilir, istediğiniz ürünlere kolayca ulaşabilirsiniz.
Yorum Yap