Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yeşil çayın faydaları tüketim oranına bağlı olarak değişiklik gösterir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu prensibi gereği, yeşil çayın da günlük tüketim oranının aşılmaması oldukça önemlidir.
Yeşil çay, üretim olarak siyah çaydan farklı olarak fermantasyon işleminden geçmemiş bir çay türü olduğundan siyah çayın aksine üretilirken oksitlenmez. Evlerimizde sıklıkla demlediğimiz çayların renginin siyah olması oksitlenmenin sonucudur.
Yeşil çayın insan vücuduna faydaları arasında saçtan cilde, metabolizmadan kan basıncına kadar birçok husus sayılabilir.
Peki, yeşil çayın faydaları nedir, neden yeşil çay tüketmeliyiz? Gelin detayları birlikte öğrenelim.
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?
Anavatanı Çin ve Hindistan olan yeşil çay, dünyanın dört bir yanındaki insanların en sık tükettiği çay türlerindendir.
Yeşil çayın insan sağlığına karşı faydalı olduğu inancı tarihsel olarak 19.yüzyıla dayanır. Yeşil çayın sağlığa faydalı olması gerçeği ise içerdiği polifenolik antioksidan özellikteki bileşikler ile ilişkilendirilir.
Üretilirken okside olmamış, doğal bir antioksidan kaynağı olan kateşin açısından zengin yeşil çayın faydaları şöyle sıralanabilir;
1. Bilinçsel fonksiyonları geliştirme özelliğine sahiptir
Yeşil çayın faydaları arasında bilinçsel fonksiyonları geliştirme özelliğine sahip olması yer alır. Yeşil çay içerisinde epigallocathechin-3 gallete (EGCG) adı verilen bir kateşin kaynağı bulundurur.
Kateşinin bilinçsel fonksiyonlar üzerinde sakinleştirici, rahatlatıcı bir etkisi vardır. Ayrıca yeşil çay içerisinde önemli bir miktarda kafein de bulunur.
Üstelik kahvenin aksine, yeşil çayın içerisindeki kafein oranı insan vücudunda çarpıntı ya da gerginlik gibi sorunlara yol açabilecek miktarda değildir.
İdeal orandaki kafeinin hafızayı, öğrenmeyi, performansı ve odaklanmayı geliştirdiği bilinir.
Buna ek olarak yeşil çay, beyinde dopamin seviyesini artıran ve kaygı gibi olumsuz duyguları azaltan L-theanine maddesini içerir. L-theanine alfa dalgalarının üretimini artırmaya yardımcı olmasının yanı sıra bilinçsel faaliyetleri de güçlendirir.
2. Anti-kanserojen etkileri bulunur
Yeşil çayda bulunan polifenoller vücuttaki iltihabı azaltır. Bu durum ise, vücudunuzun kanser hücreleriyle savaşmasına yardımcı olur.
Yeşil çayın içerisinde bulunan kateşinler, vücudu olası oksidatif yıkımdan koruyan ve bu sayede kişiyi türlü kanser hücrelerine karşı koruyan güçlü antioksidanlardır.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar sonucunda yeşil çayın faydaları arasında meme kanseri riskini azaltmada oldukça etkili olduğunu saptanmıştır.
Üstelik yeşil çayın içerisinde mevcut olan polifenoller, PSA düzeylerini de önemli derecede azaltmaktadır.
Araştırmalar, yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri bastırdığını ve apopitozis adı verilen hücre ölümünü tetiklediğini ortaya çıkarmıştır.
Dolayısıyla, günde ortalama 3 fincan yeşil çay içen erkeklerde prostat kanseri riski önemli ölçüde azaltılabilir.
Bunun yanı sıra yeşil çayın faydalarından biri de yemek borusu kanseri riskini azalttığı yönündedir.
Araştırmacılar yaptıkları bir çalışmada, çay polifenollerinin yüksek konsantrasyonluların yemek borusu ve akciğer dahil olmak üzere farklı organ bölgelerinde hayvan modellerinde kanserojen kaynaklı tümörlerin ortaya çıkıp gelişmesine, büyümesine ve ilerlemesine karşı önleyici etkileri olduğunu saptamıştır.
3. Metabolizmayı hızlandırır
Yapılan birçok araştırma sonucunda düzenli olarak yeşil çay tüketiminin yağ yakımını hızlandırdığı ve metabolizma hızını artırdığı gibi önemli etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Dolayısıyla yeşil çay tüketiminin kilo kontrolünü sağlamasını kolaylaştırması, kilo vermeyi hızlandırdığı ve obeziteyi önlemeye yardımcı olduğu öne sürülür.
Üstelik yeşil çay, kalori içeriği olarak oldukça düşük olan bir içecek türüdür. Bir fincan yeşil çay sadece 2 Kcal enerji içerir.
Neredeyse sıfıra yakın olan enerji içeriği ile yeşil çay, zayıflamaya yönelik diyet uygulayan kimselerin güvenle tüketebileceği sağlıklı içecekler arasında yer alır.
4. Kronik hastalıklara karşı koruyucudur
Yeşil çayın faydaları arasında kronik hastalıklara karşı koruyucu bir özelliğinin olması da yer alır. Yapılan birçok bilimsel araştırmanın sonucu, yeşil çayın insülin direncini azalttığı ve kan şekerini dengelediği yönündedir.
Bu özelliği sayesinde yeşil çay, şeker hastalarında kan-glukoz seviyesinin dengede tutulmasını sağlarken sağlıklı bireylerde şeker hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Dünya çapında en çok ölüme neden hastalıklardan olan kalp ve damar rahatsızlıklarından korunmak için düzenli olarak yeşil çay tüketilmesi tavsiye edilir.
Düzenli olarak tüketildiği takdirde; kandaki total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlar.
5. Parkinson hastalığına karşı koruyucudur
Parkinson hastalığı, insan vücudundaki hareketi ve ince motor kontrolünü etkileyen nörodejeneratif bir hastalık türüdür. Üstelik Parkinson hastalığının henüz kesin bir tedavisi yoktur.
Yeşil çayın içerisinde bulunan polifenoller ise sağlıklı hücrelerin hayatta kalmasını sağlarken nörotoksinlerin neden olabileceği hücre hasarlarına karşı kişinin vücuduna koruma sağlayabilir.
6. Kemiklerin güçlenmesinde yardımcı olur
Yeşil çay kemiklerin daha güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olduğu ifade edilir. Yapılan araştırmalar, yeşil çay tüketiminin kemikleri zayıflatan ve kırılmaya daha yatkın hale getiren osteoporoz (kemik erimesi) hastalığının önlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.
Üstelik yeşil çay yaprakları içerisinde osteoporozu yavaşlatan florür, flavonoidler ve fitoöstrojenler gibi faydalı bileşenler bulunur.
Flavonoidler ve fitoöstrojenler, kemik oluşumunu güçlendirici etkisi olan ve kemik dokusunun parçalanmasını önleyebilen bitki kimyasallarıdır.
2017 yılında yapılan bir araştırmada, kemik kütlesi düşük olan 171 postmenopozal kadın dört gruba ayrılır. Yapılan çalışma sonucunda yeşil çaydan elde edilen bileşikler, yeşil çay verilen kadın grubunun kemik sağlıklarında kayda değer bir iyileşme yaşandığı sonucunu gözler önüne sermiştir.
7. Beynin fonksiyonlarını destekler
Yeşil çay düzenli kullanıldığı takdirde, beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir. Özellikle beyindeki alfa dalgalarının ve dopamin hormonunun değerlerini artırır.
Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara karşı etkili olduğu birçok araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır.
Yeşil çay içerisinde bulundurduğu kateşin maddesi ile, hücrelere karşı koruyucu bir işlev göstererek demans ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Bunun yanı sıra insanlara nakledilen dokuların bağışıklık sistemini reddini engelleyebilmek için yeşil çayın tüketilmesi, araştırmalarla sabit olarak, yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir.
8. Cildin daha genç görünmesine yardımcı olur
Yeşil çay, içerisinde bulunan antioksidan ve hücre yenileyici bileşenler sayesinde cilt yenilenmesini destekler.
Düzenli olarak tüketildiği takdirde kişinin cildin beslenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.
Bu çay türü, uzun yıllardır doğal kozmetik ürün içeriğinde ve temizleyici, krem, serum, maske gibi çeşitli formlarda kullanılan bir bitkidir.
Yeşil çay özellikle sebum üretimine meyilli olan yağlı ciltlerde ciltteki yağ dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.
9. Ağız kokusuna karşı etkilidir
Yeşil çayın faydaları arasında ağız kokusunu gidermeye yardımcı olması da bulunur. Yeşil çay özü, birçok ağız bakım markasının içeriklerinde yer alır.
Kateşin, bakteri oluşumunu engeller ve mikrobik oluşumların büyümesini önlemeye yardımcı olur.
Yeşil çay antibakteriyel etkisiyle, dişlerde oluşabilecek tartar ve çürük gibi bakterilerin ortaya çıkmasına sebep olan streptococcus mutans ve streptococcus sobrinus gibi bakterilerin biyolojik faaliyetlerini engeller.
Bu bakterilerin diş minesine yapışmasını engelleyerek ağız kokusunun önlenmesine katkı sağlar.
Ağızda bulunan ve diş çürümesine sebep olan bakterileri baskılamak için yeşil çay özlü diş macunu veya ağız bakım ürünleri, ya da gıda takviyeleri kullanılması tavsiye edilir.
Yeşil Çay Nasıl Demlenir?
Yeşil çayın faydaları konusunda en üst seviyede yararlanabilmek için demleme işleminin de düzgün şekilde yapılması gerekir.
Yeşil çay demlerken çok sıcak veya kaynamış sudan uzak durmak gerekir. Çünkü yüksek sıcaklıktaki su, çayın antioksidan seviyesini düşürür. Bu yüzden yeşil çayı demlemek için ideal sıcaklık aralığının 80-85 °C olduğu söylenebilir.
Suyu ayarladıktan sonra 2 çay kaşığı yeşil çay eklenip, 3 dakika demlenmesi beklenir. Demleme işlemi sonrası çay süzgeci ile süzülerek, servis edilir. Ayrıca damak zevkinize göre bal veya limonla tatlandırabilirsiniz.
Yeşil Çay Zayıflatır Mı?
Yeşil çayın faydaları arasında sayılan zayıflatma özelliği, kalorisinin oldukça düşük olmasına bağlıdır. Ayrıca yeşil çayın metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine destek olduğu da bilinen bir gerçektir.
Buna ek olarak güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, vücutta bulunan yağların yakılmasına da yardımcı olur. İçerdiği bileşenlerle kişinin tok hissetmesini sağlayarak da ekstra kalori alımlarının önüne geçer.
Yeşil Çay Tüketmek Zararlı Mıdır?
Günlük tüketim miktarının üzerine çıkıldığında yeşil çayın faydaları zarar olarak size dönecektir. Fazla tüketildiğinde;
- Bulantı,
- Kusma,
- Baş dönmesi,
- Kulak çınlaması,
- Sinirsel gerginlik gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bunların haricinde bazı ilaçların etkisini azaltan yeşil çay, tansiyon hastaları için oldukça tehlikeli olabilir. Günlük yeşil çay tüketiminizi günlük 2-3 fincan olacak şekilde dengeli bir şekilde yapmanızı öneririz.
Yorum Yap