K2 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelerde Bulunur?
K2 vitamini faydaları arasında ilk sırayı, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı bünyemizi koruması alır. Halk arasında her ne kadar vitaminlere sadece soğuk kış aylarında ihtiyaç duyulduğu gibi bir algı mevcut olsa da, aslında bu yanlış bir bilgidir.
Vitaminler temelde vücudumuzda birçok farklı alanda kullanılarak sağlığımıza destek olur. Bunlardan biri olan K2 vitamini, C vitamini kadar popüler olmasa da kalp ve kemik sağlığı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Gelin bu kadar önemli olan ve birçok hastalığa karşı koruma sağlayan K2 vitamini ve faydalarını hep beraber inceleyelim.
K2 Vitamini Nedir?
K2 vitamini, K vitamininin, K1 ve K2 şeklinde ayrılmış alt formlarından biridir. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda K2 vitamininin K1’e göre daha işlevsel olduğu saptanmıştır. Menakinon adı verilen K2 vitamini kendi içinde zincir uzunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösteren alt tipleri bulunan bir organik türüdür. Vücuda giren K2 vitamini safra ve pankreastan salgılanan enzimler vasıtası ile ince bağırsakta emilir.
Yağda çözünen vitaminlerden olan K2 vitamininin çok azı vücuda girer ve bünyeden hızla atılır. Buna bağlı olarak da vücutta sentezlenen miktar, bazen yeterli gelmeyebilir. K2 vitamini nedir sorusunun cevabı olarak akla ilk gelen şey kalsiyumun ile direkt ilintili olduğudur. Vücuda alınan kalsiyumun doğru kullanılmasını ve depolanmasını sağlamak K2 Vitamini faydaları arasında önemli bir yer işgal eder.
K2 Vitamini Ne İşe Yarar?
K2 vitamini faydaları bakımından oldukça önemli bir vitamindir. Vücuda kalsiyum ne kadar fazla alınırsa alınsın yeterli miktarda K2 vitamini bulunmazsa kan dolaşımından içeri giren bu mineral, atardamarların kireçlenmesine yol açabilir. Bu sebeple K2 Vitamini, kalp ve kemik sağlığı üzerinde etkilidir. K2 vitamini, GLA proteinini aktive ederek damarlarda ve böbreklerde kalsiyum birikimini önler.
Kalsiyum birikmesi özellikle yumuşak dokularda kireçlenme ve sertleşmeye yol açarken böbreklerde ise taş oluşumuna neden olabilir. K2 Vitamini, kalsiyumun yanlış yerde toplanmasını önlediği gibi doğru noktada birikmesi için çift yönlü bir etki sağlar. K2 Vitamini, kemiklerde bulunan osteokalsin proteinini aktif hâle getirerek kalsiyumu kemiklere ve dişlere gönderir. Aynı zamanda K2 Vitamini insülin duyarlılığı ve glikoz intoleransını iyileştirerek tip 2 diyabet riskini de azaltmaya katkı sağlar.
K2 Vitamini Faydaları Nelerdir?
K2 vitamini henüz yeteri kadar bilinen bir organik değildir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu vitaminin etkilerine dair her geçen gün yeni sonuçlara da ulaşılmaktadır. K2 vitamininin faydaları şu şekilde özetlenebilir;
- K2 Vitamini, kemik ve diş sağlığını destekler.
- Kemiklerin kalsiyumdan daha iyi faydalanmasını sağlar.
- Fazla kalsiyumun böbreklerde ve damarlarda birikmesine engel olur.
- K2 Vitaminin kalp krizlerine ve felçlere yol açan atardamar tıkanıklığını azaltabileceği düşünülmektedir.
- Kardiyovasküler sistemin de korunmasına yardımcı olur.
- Arter tıkanıkları önlemede önemli bir besin olduğu bilinmektedir.
- K2 Vitamini açısından zengin beslenen kadınlarda menopoz sonrası dokularda kalsiyum birikmesi oranı düşüktür.
- Spor yapan kişiler için kas kütlesinin artmasına yardımcı olur.
- K2 Vitamini de diğer vitaminler gibi bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır.
K2 vitamini faydaları açısından hem kalp hem de kemik sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından yaşamının bir parçası hâline getirilmesi gerekir. Düzenli K2 vitamini alımı ilerleyen yaşlarda kemiklerle ilgili sorunların yaşanma ihtimalini azaltır. Aynı zamanda K2 vitamini de diğer vitaminler gibi vücut direncini arttırır.
K2 Vitamini Nelerde Var?
K2 vitamini bazı yiyeceklerde bulunabildiği gibi bağırsaklardaki bakteriler tarafından da oluşturulabilir. Bağırsaklardaki bakteriler, yiyeceklerden alınan K1 Vitaminini K2 Vitaminine dönüştürebilir. Ancak bunun için bağırsak florasının çok sağlıklı olması gerekir. K2 Vitamini bağırsaklarda sentezlendiği için fermente gıdalarda da bulunur.
K2 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Öncelikle K2 Vitamini yağda çözündüğü için bu maddeyi içeren gıdalarda bulunur. Süt ürünlerinden kefir, yoğurt ve peynir, K2 Vitamini barındıran yiyeceklerdir. Yumurta da K2 Vitamini açısından zengin bir besindir. K2 Vitamininin faydalarından yararlanmak isteyen kişiler düzenli olarak yumurta yemelidir. Et ürünleri arasında öne çıkan ciğer de tam bir K2 Vitamini deposudur.
K2 Vitamini Nasıl Kullanılır? Günlük K2 Vitamini İhtiyacı Nedir?
K2 vitamin takviyeleri piyasada kapsül formunda bulunabilmektedir. Bu ürünler genellikle ihtiyaç duyulan günlük doza göre üretilmiştir. İhtiyaca göre günde 1 kapsül şeklinde kullanılır.
K2 Vitamin takviyesinin başka bir formu ise D3 Vitamini ile bir arada üretilenleridir. D3 K2 vitamin takviyeleri genellikle damla ya da sprey formundadır ve günlük bir defa olacak şekilde kullanılır. Kullanan kişinin yaşına ve mevcuttaki herhangi bir sağlık sorununa göre günlük alınan miktar doktor önerisi doğrultusunda artabilir. Yetişkin bireylerde günlük K2 Vitamin ihtiyacı yaklaşık 90-120 mikrogram arasındadır.
K2 Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K2 vitamini eksikliği genelde sık görülen bir durum değildir. Fakat sindirimin ve emilimin sağlıklı bir şekilde yapılmadığı durumlarda K2 Vitamini faydalarından yararlanılmaz. Sağlıksız beslenme, yoğun antibiyotik ve ilaç kullanımı gibi durumlarda bağırsak florası bozulduğu için K2 Vitamini yeterince emilemez. Çölyak, kistik fibrozis, bağırsak sendromu gibi hastalıklar da K2 Vitamini eksikliğine neden olabilir. Ayrıca obezite ameliyatı olanlarda da bu eksiklik görülebilir. Yeni doğan döneminde de görülen bu eksikliğin sebebi, bebeklerin bağırsaklarında K2 vitamini sentezinin olmamasıdır.
K2 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
K2 Vitamini kemik ve kalp sağlığı için önemli desteklerden biridir. Vücuda K2 alımı yetersiz seviyede ise görülebilecek belirtiler şöyledir:
- Kanın pıhtılaşma sorunları
- Damarlarda sertleşme, kireçlenme ve damar elastikiyetinin kaybolmasıyla gelişen damar tıkanıkları
- Böbreklerde taş ve kum oluşumu ve kristalleşme
- Kemiklerde kırılganlığın artması ve kemiklerin zayıflaması
- Eklemlerde ve kıkırdaklarda hasar oluşması
K2 Vitamini Kimler Almalı?
K2 Vitamini faydaları arasında kemik sağlığını etkilemesi vardır. Bu yüzden belli bir yaşın üzerindeki insanlarda özellikle menopoz ve andropoz süreçlerini sağlıklı şekilde geçirmek için öncesinde K2 Vitamini kullanmanın yararlı olduğu görülmüştür. Ayrıca bu vitamin damarlardaki sertleşme ve kireçlenme gibi sorunları da azalttığı bilinmektedir. Özellikle sporcular, kemiklerle ilgili sorun yaşayan kişiler ve belli bir yaşın üzerinde olanlar, K2 Vitamini kullanabilir. Şimdiye kadar yapılan gözlemlerde K2 Vitamini fazlalığının vücutta herhangi bir soruna yol açtığı görülmemiştir. Vücuttan çabuk atılan bir organik olduğu için K2 Vitamini zararları ile ilgili bir veriye de rastlanmamıştır.
K2 Vitamini Yan Etkileri Var Mıdır?
K2 vitamini faydaları bakımından önemli olduğu kadar yan etkilerine dikkat edilmesi gereken bir destekleyicidir. Kullanılırken antikoagülanlar ile birlikte alındığında dikkatli olmak gerekir. Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa herhangi bir vitamin takviyesi almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Eğer K2 Vitamin takviyesi kullanacaksanız içerisinde alerjiniz olan bir madde olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer K2 Vitamin takviyesi içinde hassasiyetiniz olan bir madde varsa kaşıntı ve kızarıklık gibi yan etkiler görülebilir. Şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalarda K2 Vitamininin yan etkileri olarak tanımlanacak ekstra bir semptoma rastlanmamıştır.
En Bilinen K2 Vitamini Markaları Nelerdir?
K2 Vitamin takviyeleri farklı firmalar tarafından özel formlarda üretilmektedir. Bu vitamin, tek başına genellikle kapsül şeklinde üretilmektedir. Kapsül olarak ürünü kullanmak isteyenler için en bilinen K2 Vitamini markaları şu şekilde sıralanabilir:
- Venatura
- Ocean
- Solgar
- Naturalnest
- Phytocenter
Vitamin takviyesi alırken istediğiniz faydayı elde etmek için güvenilir bir markayı tercih etmelisiniz. Ayrıca ürün etiketini dikkatli okumalı ve içeriğinde alerjiniz olan bir madde olup olmadığına da bakmalısınız.
K2 vitamini fiyatı açısından piyasa da farklı aralıklarda bulunmaktadır. Fakat sağlığımızla direkt ilgili olan bu ürünleri satın alırken fiyat kadar markanın güvenilirliği, kurumsallığı ve üretim koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.
K2 Vitamini ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
K2 Vitamini Kanı Pıhtılaştırır Mı?
Kanın pıhtılaşmasında K vitamini rol oynar. K vitamininin birden fazla alt formu vardır. K2 vitamini, K vitamininin alt formlarından sadece biridir ve kanın pıhtılaşmasını tek başına etkilemez.
K2 Vitamini Damar Açar Mı?
Damar tıkanıklığı, damarlardaki sertleşmeden ve damarların elastikiyetini kaybetmesinden kaynaklanır. Yapılan bilimsel araştırmalarda K2 vitamini yönünden zengin beslenen kişilerde bu durumların daha az görüldüğü gözlemlenmiş. Yani K2 vitamini damar tıkanıklığını önleyebilir diyebiliriz.
Yoğurtta K2 Vitamini Var Mı?
Ev yapımı yağı alınmamış sütlerden yapılan yoğurtlarda K2 vitamini bulunur. Fakat yağsız, light olarak bilinen yoğurtlarda K2 vitamini bulunmaz.
K2 Vitamini Kaç Yaşında Kullanılır?
Çocuklarda günlük K2 Vitamini ihtiyacı yetişkinlere göre daha azdır. 12 yaşından sonra günlük K2 Vitamini ihtiyacı artar. Yani 12 yaşından sonra kullanılabilir.
Yorum Yap