Probiyotik (Probiotik) sağlık için faydalı olan bir bakteri çeşididir. Mide ve bağırsak florasındaki dengenin korunmasına yardımcı olur. Probiyotik besinler tüketildiklerinde sindirimi kolaylaştırma özelliğine sahiptirler. Bu yazımızda probiyotik nedir, neden önemlidir, faydaları nelerdir ve hangi besinler probiyotik içerir sorularını sizler için cevaplamaya çalışacağız. 

Probiyotik Nedir?

Antibiyotik kelimesinin karşıtı olan probiyotik ‘yaşam adına’ manasını taşımaktadır. Vücudumuza katkısı olan yararlı bakteriler olarak tanımlanabilir. Bağırsak florasında yaralı ve zararlı bakteriler aynı anda bulunur ve sayıları dengededir.

Probiyotik, bağırsak sağlığını korumakla beraber sindirim ve bağışıklık sistemine yararlı bakteri ve mayalardır. Bunlar canlı birer mikroorganizmadır. Bağırsaklarda bulunduklarında iyi bakterilerin sayısını artırırlar. Böylece bağışıklığı destekleyerek sağlıklı olmaya katkı sağlarlar. 

Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik hakkında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda vücuda yararı olan bakteriler oldukları kanıtlanmıştır. Peki probiyotik ne işe yarar? İnsan vücudundaki bu yararlı bakteriler bağırsak ve sindirim sistemini olumlu yönde etkileyen ve destekleyen organizmalardır. Ayrıca bakteri dengesinin korunmasında önemli rol oynar. 

Probiyotik Özellikleri Nelerdir?

Probiyotiklerin en önemli özelliği zararsız ve güvenilir bakteriler olmalarıdır. Probiyotik besinler  bünyesinde yer alan bakteriler bağırsaklarımızda yaşayanlarla aynı özelliklere sahiptir. Bu mikroorganizmalar bağışıklık sistemine ayak uydurabilir. Sindirim ve bağırsak açısından zararlı bakterileri yok ederler. Böylece insan sağlığına olumlu katkı sağlarlar.

Probiyotik besinlerin bağısağa faydasını gösteren doktor

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

Probiyotik faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu mikroorganizmalar,özellikle bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili bakterilerdir. Probiyotik faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Bağırsak florasının bozulmasıyla beraber ortaya çıkan enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde etkilidir. 
  • Özellikle kadınlarda görülen vajinal mantar ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine ve tedavisine yardımcıdır. 
  • Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin sayısını azaltarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. 
  • Bağırsaklardaki mukoza bariyerini güçlendiren probiyotikler bağırsak geçirgenliğini azaltarak, alerjik maddelerin kana karışmasının önüne geçerler. 
  • Hamilelik döneminde annenin probiyotik ürünler tüketmesi ileri dönemlerde çocukların alerjik rahatsızlıklardan korunmasını sağlar. 
  • Bağırsak florasını düzenleyerek kanser riskini azaltır.
  • Probiyotik ürünler açlık hissini azalttığı için kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kolesterolü dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. 
  • Diş çürüklerinin oluşumunu engeller.
  • Uyku kalitesini olumlu yönde etkiler. 
  • Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Grip ve soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olur. 
  • Depresyon semptomlarının hafiflemesini sağlar. 


Probiyotik Nasıl Kullanılır?

Probiyotikler için kullanılan en yaygın iki bakteri bulunmaktadır. Bunlar Lactobacillus ve Bifidobacterium’dur. Bu bakteriler dondurulur ancak canlılığını yitirmez. İnsanın sindirim sisteminde ısınır ve canlı hale gelirler. 

Probiyotik besinlerin nasıl kullanıldığı gösteriliyor

Probiyotik ürünler tablet, kapsül ya da toz halde satılırlar. Toz halde satılan ürünler yiyeceklerin üzerine dökülerek tüketilir. Günde bir doz probiyotik kullanımı önerilmektedir. Genellikle yemeklerden sonra probiyotik alımı tavsiye edilmektedir. Probiyotik içeren ürünlerin son kullanma tarihlerine özellikle dikkat edilmelidir. 

Probiyotik İçeren Besinler

Probiyotik içeren besinler canlı bakterinin olduğu fermente gıdalardır. Bu gıdaların etkinlikleri birbirlerinden farklıdır. Bu besinler şunlardır:

Yoğurt

Yoğurt, laktik asit bakterilerinin fermente ettiği sütten yapılır. Bağırsak ve sindirim sistemi için faydalı bir yiyecektir. 

Kefir

Kefir, zengin bir probiyotik kaynağıdır. Süte kefir bakterileri eklenerek yapılır. Bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkiler.

Turşu

Turşu, fermente edilmiş yiyeceklerdendir. Lahana ve salatalık turşusu probiyotik açıdan diğerlerine oranla daha zengindir. K vitamini ve lif içeren yiyeceklerdir. Sirkeyle yapılan turşular probiyotik içermezler. 

Peynir

Peynir, protein kaynağı ve besleyici bir besindir. Bir çok vitamin ve mineral içerir. Bütün peynirler probiyotik içermez. Özellikle mozzarella, çedar ve süzme peynir probiyotik içeren peynirlerdir. 

Doğal Sirke

Evde yapılan nar ekşisi ve elma sirkesi probiyotik içeren yiyeceklerdendir.

En İyi Doğal Probiyotik Hangisi?

En iyi doğal probiyotik kefir olarak kabul edilmektedir. Süt ürünleri arasında en çok probiyotik içeren içecektir. İnsan sağlığı üzerinde faydası oldukça fazladır. Kanser, diyabet ve kolesterol gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Probiyotik Takviyesi  

Probiyotik takviyesi içeren ürünler çok çeşitlidir. Probiyotik takviyesi ürünleri kapsül, tablet, toz ve sıvı şeklinde satılmaktadır. Bu ürünleri kullanılmadan önce mutlaka uzman bir doktorun görüşü alınmalıdır. Probiyotik takviye alınacaksa da güvenilir takviye gıda firmalarının ürünleri tercih edilmelidir. Ürünlerin Bakanlık tarafından onay almış ürünler olmasına dikkat edilmelidir. 

Hangi probiyotik kullanılmalı

Bağırsak İçin Hangi Probiyotik Kullanılmalıdır?

Bağırsak için en iyi probiyotik mayalı gıdalardır. Bunlar arasında yoğurt, kefir, turşu ve şalgam sayılabilir. Fakat bu ürünlerin alınması bağırsak ile ilgili sorunların çözümüne katkı sağlamayabilir. Bunun için probiyotik takviyesi gerekir. 

Bu açıdan ele alındığında bağırsak için rahatsızlığa göre farklı probiyotikler önerilir. Kabızlık için B.Lactis, B. Longum, L. Asidoflus, L. Reuteri, L. Plantarum ve kombinasyonlarından oluşan probiyotikler önerilir. İshal için ise S. Boulardii, Saccoromyces ve bifidobakterilerin kullanımı önerilir. Gaz ve şişkinliğin önlenmesinde L. Plantarum, bifidobakteri, S. Celevisiae ile laktobasil karışımını içeren takviyeleri kullanabilirler. 

Probiyotik Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Probiyotik eksikliği ishal, kabızlık, reflü, yorgunluk, depresyon, cilt problemleri (akne, egzama vb.), mantar enfeksiyonları ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlar gösterir. Bu belirtileri gösteren kişilerin hemen doktora başvurması gerekir. Doktor tavsiyesi ile probiyotik besinlerin yanında ilaç ve takviyeler de tedavi için kullanılabilir.

Probiyotiklerin Yan Etkileri ve Zararları

Probiyotiklerin yan etkileri ve zararları takviyelerin alınmasından sonra kendini gösterir. Gıdalardan alınan probiyotiklerden sonra da bazı yan etkiler oluşabilir. Yan etkileri ve zararları şunlardır: 

  • Probiyotikler alındığında en yaygın görülen yan etki gaz ve şişkinliktir. 
  • Fermente gıdaların içerdiği amin baş ağrısına neden olabilir. 
  • Süt ve yumurta gibi bazı gıdalar kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. 
  • Nadir görülen yan etkilerinde biri; bakterilerin kan dolaşımına girerek enfeksiyona sebep olmasıdır. 

Bu belirtilerin görüldüğü kişiler probiyotikli yiyecekleri ya da aldıkları takviyeleri hemen kesmeli ve doktora başvurmalıdırlar. 


Phytocenter doğal ve organik ürünlerle vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ürünlerin amacı yaşam kalitesini yükseltmektir. Daha fazla bilgi almak için hemen https://www.phytocenter.com.tr/ sayfasını inceleyebilir, sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.