Besin Takviyesi Nedir? Besin Takviyesi Önerileri
-500x333fill.jpg)
Tüm dünyayı esir alan pandemi ile birlikte güçlü bir bağışıklık sisteminin önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Bağışıklık sisteminin güçlü olması gıdalardan yeterli miktarda vitamin ve minerallerin alınması ile orantılıdır.
Yiyeceklerden yeterli miktarda vitamin ve mineraller almanın mümkün olmadığı durumlarda ise besin takviyesi kullanmak kaçınılmazdır.
Peki, besin takviyesi nedir? Alırken nelere dikkat etmek gerekir? Özellikle son yıllarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için besin desteği kapsamında alınan bu takviyeler hakkında detaylı bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?
Besin Takviyesi Nedir?
Besin takviyesi, vitaminler, mineraller, probiyotikler, enzimler, şifalı bitkilerden elde edilen ekstratlar ve yemek takviyeleri gibi ilaç olarak tanımlanmayan ürünlere denir.
Besin takviyeleri birden fazla amaçla alınır ve farklı formlarda kullanıcılara sunulur. Piyasada tablet, jel, kapsül, toz ya da sıvı şekilde satılır. Ayrıca besin takviyesi ilaç değildir, destekleyici bir üründür. Bu nedenle ilaç niyetiyle bir hastalığı iyileştirmesini beklemek doğru değildir.
Besin Takviyesi Neden Kullanılır? Besin Takviyesi Faydaları Nelerdir?
Besin takviyesi, beslenmede yer alan besinlere ek olarak alınan ürünler anlamına gelir. Besin takviyesi kullanımı doğru bir şekilde uygulandığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşam kalitesini arttırır.
İnsan vücudunda ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller yeterli miktarda alınmadığı durumlarda birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.
B vitamini eksikliğinde unutkanlık olması, C vitamini eksikliğinde hastalıklara çabuk yakalanma riski, demir eksikliğinde kansızlık olması gibi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle en sık karşılaşılan besin desteği gerektiren durumlar şunlardır:
- Hamilelik gibi özel durumlarda besin desteği kullanımı gerekebilir. Bebeğin gelişimi için anneler folik asit, demir gibi birçok maddeyi dışardan almaya çalışır.
- Gelişim geriliği olan ya da düzenli yemek yeme alışkanlığı olmayan çocuklar içinde aileler besin takviyesi kullanarak vitamin ve mineral eksikliğini gidermeye çalışır.
- Yeterli miktarda güneş alamayan yerlerde yaşayan insanlarda da D vitamini eksikliği oluşabilir. Vücuttaki D vitamini seviyesini dengede tutmak için besin takviyesi kullanılmalıdır.
- Sigara ve alkol kullanan kişilerde de vitamin emilimi yeterli düzeyde olmaz. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri dışarıdan besin desteği ile karşılamak gerekir.
- İlerleyen yaşlarda, özellikle kadınlarda B vitamini gibi bazı vitamin eksiklikleri görülebilir. Menopoz sonrasında ortaya çıkan bu eksiklikler besin desteği ile giderilmeye çalışılmalıdır.
- Bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında besin maddelerindeki vitamin ve minerallerin emilimi tam olarak yapılamaz. Bu durumlarda değişik uygulama alanlarında (örneğin dilaltı) ve/veya formlarda ürünlerin kullanılması gerekebilir.
Besin Takviye Çeşitleri Nelerdir?
Besin takviyesi çeşitleri, genel olarak vitamin, mineraller ve probiyotikler olarak sınıflandırılabilir.
Vitaminler
Tükettiğimiz gıdalarda vitamin bulunur, fakat fazla pişirilme veya uygun koşullarda saklanmama nedenlerinden dolayı yiyeceklerin vitamin değeri düşer. Bu nedenle yeterli beslenseniz bile yeterli miktarda vitamin alamayabilirsiniz.
Vitaminler, insan vücudunun temel biyokimyasal işlevlerini desteklediğinden, eksikliğinde bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Vitaminler suda ve yağda çözünenler olmak üzere iki gruba ayrılır.
Suda çözülen vitaminler genellikle B ve C vitaminleridir. Suda çözünen vitaminler, vücutta depolanmadığında düzenli alınması gerekir.
Yağda çözülen vitaminler ise yağ dokusunda depolanır, vücutta uzun süre kalırlar. A,D,E ve K vitaminleri yağda çözünün vitaminlerdir.
Yağda çözünen vitamin grupları depolanabildikleri için toksik özellik gösterebilirler. Dolayısı ile bu vitaminler dikkatli ve sağlık profesyonellerinin tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.
Mineraller
Hücrelerin temel yapılarında ve kimyasal dengelerinin sağlanmasında mineraller büyük rol oynar. Genelde tüm gıdalarda bulunan mineraller, insan vücudunda ise yığın mineraller veya eser miktarda kullanılan iz mineraller şeklinde bulunur.
Probiyotikler
Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Yediğimiz, içtiğimiz her şey ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsakları etkiler.
Kötü beslenme, yüksek şeker, yağlı yiyecekler bağırsak florasını olumsuz etkiler. Ayrıca kullanılan antibiyotikler, zararlı bakterileri etkisiz hale getirirken, maalesef yararlı bakterileri de öldürür.
Bu nedenle yoğun antibiyotik kullanımlarından sonra probiyotik besin takviyesi kullanılması gerekebilir.
Besin Takviyesi Önerileri
Besin takviyesi kullanmaya karar verdiyseniz, mutlaka detaylı bir araştırma yapmanız önemlidir. Besin desteği satın alırken, kimyasal yapısına, vücutta nasıl çalıştığına, nasıl hazırlandığına ve alınması gereken miktara dikkat etmelisiniz.
Özellikle kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamile ve çocuklar besin takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdırlar.
Besin takviyesi ya da besin desteği diye satılan piyasada binlerce ürün bulunduğundan, bu ürünler arasından doğru bir seçim yapmak her zaman kolay olmayabilir.
Takviye gıda firmaları incelenirken bu firmaların ISO ve GMP gibi üretim kalitesini gösteren ürün kalite sertifikaları, ürün hammaddelerinin sertifikaları (helal, koşer, vegan vb.) özellikle incelenmelidir. Ayrıca ürün hammaddelerinin hangi ülke veya ülkelerden temin edildiği hususu da ürün kalitesi konusunda bilgilendirici olabilmektedir.
Yorum Yap