Günlük yaşantının her alanında bulunan kozmetik ürünler, cilt ile doğrudan temas ettiği için pek çok kişinin hassas noktasıdır. Temizlemek, korumak veya güzelleşmek, hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın cilde temas eden bu ürünlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Yeteri kadar bilgi edinmeden kullanılan kozmetik malzemeler kullanan kişinin sağlığına olumsuz etki edebileceği gibi çevreye ve diğer canlılara da zarar verebilir. Temiz bir çevrede sağlıklı bir hayat sürmenize yardımcı olmak için hazırladığımız bu yazımızda, güvenle kullanabileceğiniz vegan kozmetik ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Vegan Kozmetik Nedir?

Kelime anlamı olarak vegan, hayvansal kaynaklı gıdaları ve ürünleri kullanmayı reddetme manasına gelir. Yani kendini vegan olarak nitelendiren bir kişi hayvanlardan elde edilen yiyecek, giyecek veya diğer ürünleri kullanmaz. Günümüzde hayatın her anına yayılan kozmetik ürünlerin vegan olması ise bu ürünlerin hayvansal kökenli olmadığını ve hayvanlar üzerinde deney yapılmadan üretildiği ifade eder.

Yaşanan tüketim çılgınlığının hızına yetişmek ve hızlı üretim sağlamak markaları çeşitli arayışlara yöneltmiştir. Bu kapsamda bazı markalar maliyeti düşürmek, üretimi artırmak gibi nedenlerle kimyasal veya hayvansal içerikli ürünler kullanır. Vegan kozmetik kavramını benimsemiş firmalar ise bütün üretim aşamalarında hayvanlara zarar vermeden ve onlardan faydalanmadan ürünlerini ortaya çıkarmayı hedefler. 


Organik, Doğal, Vegan, Cruelty Free Kozmetik Kavramları ve Farkları Nelerdir?

Kullandığınız kozmetik ürünler ile ilgili, sağlık ve çevre açısından güvenilir olduğunu ifade eden çeşitli kavramlar söz konusudur. Aradığınız kozmetik ürünün, doğal, organik, vegan ya da Cruelty-Free olduğunu bilmek daha doğru tercihler yapabilmenize yardımcı olur. Bu kavramlar hakkında bilgi sahibi olarak satın aldığınız ürünü inceleyebilir ve hassasiyetlerinize göre seçim yapabilirsiniz. 


Organik kozmetik

Organik kozmetik, daha çok kozmetiğin yapım aşamasını ve kullanım süresini anlatır. Kozmetik yapımında üretimden tüketime kadar kontrollü ve sertifikalandırılmış ürünler, organik kozmetik kapsamına girer. İçerisinde kimyasal içerik bulundurmayan organik kozmetik ürünler, üretim yeri, saklama koşulu ve saklama tarihi ile organik kelimesinin anlamını karşılayacak özellikte olmalıdır.


vegan kozmetik kullanılan ürünler


Doğal kozmetik

Doğal kozmetik kavramı ise cilt için zararlı olabilecek içerikleri barındırmayan bitkisel hayvansal ve mineral kökenli kozmetik ürünleri ifade eder. Doğal kozmetik kavramı, sürdürülebilir üretim metotlarını kapsarken söz konusu ürünün parafin, silikon ve sentetik koku gibi sağlığa zarar verebilecek içerikleri barındırmadığını ifade eder.


Vegan kozmetik

Vegan kozmetik ürünler ile ifade edilen ise son zamanlarda sık aranan bir özellik olan ürünün hayvansal içerik barındırmaması durumudur. Vegan kozmetik doğrudan ya da dolaylı olarak hayvanlardan elde edilen herhangi bir ürünü formülünde bulundurmayan kozmetik malzemeler için kullanılır. 


Cruelty-Free

Kozmetik ürünü seçerken insanların dikkat ettiği diğer bir nokta da ürünün Cruelty-Free olmasıdır. Cruelty-Free kavramı söz konusu kozmetik malzemenin üretim sürecinde hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde test yapılmadığını ifade eder. Ürününü satın almak istediğiniz markanın Cruelty-Free kozmetik markası olduğunu anlamak için global sertifikalarını inceleyebilir ve sıçrayan tavşan logosuna sahip olup olmadığına bakabilirsiniz.


Kozmetik Ürünlerin Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gün geçtikçe değişen tüketim alışkanlıkları, kullanıcıları hızlı üretimi destekleyen ürünlere yöneltse de uzun vadede bu ürünlerin zarar verebileceği artık bilinen bir gerçektir. İnsanlar artık kozmetik malzemeler satın alırken daha bilinçli davranmakta ve kullandığı ürünün sağlığa ve çevreye zarar vermeyen içeriklerden oluşmasına dikkat etmektedir.

vegan kozmetik amblemi

Özellikle hayvansal içeriklere ve hayvan sağlığına önem veren kişiler, tercih ettiği kozmetik malzemenin, vegan kozmetik ürün olup olmadığını anlamak için uluslararası Vegan Society onay logosunun olup olmadığını kontrol edebilir.

Bir ürününün vegan kozmetik kategorisine girip girmediğini kontrol etmenin diğer bir yolu ise leaping bunny sitesine başvurmaktır. Kozmetik ürünlerin Cruelty Free olması da aynı zaman vegan kozmetik ürün olduğu anlamına gelir.


Kozmetik Ürünlerde Hangi Hayvansallar Bulunur?

Bir ürünün vegan kozmetik olup olmadığını anlamak için önce içerikler kısmı incelenir. Bu içeriklerin tamamını anlayabilmek elbette çok zordur. Ancak fikir yürütebilmek için temel maddeler hakkında bilgi sahibi olmak yeterlidir.

Örneğin balmumu, propolis ve salyangoz musini gibi maddeler hayvansal kaynaklı iken biotin, gliserin, laktik asit, sentetik balmumu gibi içerikler bitki ya da hayvansal kökenli olabilir.

İçeriğine baktığınız bir ürün balmumu, bal, guanine, karmin, salyangoz musini, shellac veya propoli içeriyorsa kesinlikle hayvansal kaynaklıdır diyebilirsiniz. Ayrıca beyazlatılmış mineral yağı ve vazelin de hayvansal işlem görmüş bitkisel kaynaklardır.


Vegan Kozmetik Markaları Hangileridir?

Güvenilir vegan kozmetik markalarına ulaşmak kolay olsa da hangi ürünün seçileceğine karar vermek önemli bir noktadır. Bu noktada vegan kozmetik markaları ile ilgili öneriler almak işinizi kolaylaştırabilir. Uluslararası sertifikaları tam ve marka güvenilirliğini kanıtlamış ürünleri tercih edebilirsiniz. 

Phytocenter, vegan kozmetik markaları arasında ön plana çıkan markalardan biridir. Uzman ekibi tarafından geliştirilen özel formüller ve ürettiği kaliteli kozmetik malzemeler ile insanların yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen marka, aynı zamanda çevreye duyarlı tutumuyla doğal ürün kullanımını da destekler. 


Siz de kozmetik alanındaki ihtiyaçlarınızı vegan kozmetik ürünler ile karşılamayı hedefliyorsanız hemen Phytocenter doğal kozmetik ürünler https://www.phytocenter.com.tr/dogal-kozmetik-urunler sayfasını ziyaret edebilir, indirim fırsatlarından faydalanabilirsiniz.