Güneş kremi hakkında bilgi sahibi olmak sadece güneş yanıklarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda meydana gelebilecek ciddi cilt rahatsızlıklarını engellemenizi sağlar. 

Tüm cilt tiplerine hitap eden güneş kremleri, hassas koruma özelliğiyle UVA ve UVB etkisini minimuma indirir. Güneş kremi kullanımı sonrasında ciltte görülen hassasiyet kontrol altına alınır.

Sağlıklı bir cildin olmazsa olmaz korumalarından sayılan güneş kremleri hakkında merak ettiğiniz her detayı, sizler için yazımızda ele aldık. Siz de güneş kreminin kullanım alanları ve uygulama detayları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz başlıklarımızı inceleyebilirsiniz.

Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Güneş kremleri, yüz ve vücudun doğrudan ışınlara maruz kalmasını engelleyerek korunmasını sağlar. Bu koruma, güneş ışınlarına karşı kalkan görevi görürken ciltte ağır tahribatların da oluşmasını engeller. Kısa zamanda çok fazla hissedilmese de etkilerini uzun vadede gösteren güneş ışınları, ciltte kalıcı semptomlara yol açabilir. Kalıcı lekeler, çiller, kızarıklıklar, soyulmalar ve alerjiye bağlı kaşıntıların tamamı, güneş kreminin kullanılmaması sebebiyle ortaya çıkabilir.

Özellikle beyaz tenlilerde görülen güneş yanıkları ve alerjiye bağlı kaşıntıların tamamı, koruyucu krem kullanımıyla engellenebilir. Her yaş için ideal olan güneş kremlerinin bebek ve çocuklarda özenle kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. 

Cilt sağlığını her açıdan tehdit eden ve uzun vadede kansere kadar sayısız hastalığa yol açan güneş ışınlarından korunmak için yüksek faktöre sahip kremleri tercih etmelisiniz. Öğle saatlerinde en tepeye çıkan güneşten gelen dik açılı ışınlar, özellikle çocuk, bebek ve yaşlıların cilt sağlığını tehdit eder. 

Doğrudan güneş ışığına çıkarken cildi koruyacak hiçbir kalkanın bulunmaması yukarıda belirttiğimiz etkenlerle karşılaşma riskini artırır. Cilltteki hassas dokunun zarar görmesini engellerken ileri derece yanıkların oluşmasını da önleyen güneş kremi, bulutlu havalarda dâhi kullanılmalıdır. 

Güneş kremi faydaları hakkında daha fazla bilgi edinerek cildinize zarar veren etkenlere karşı tedbir alabilirsiniz. Farklı cilt tipleri için özel olarak hazırlanan güneş kremleri ile cilt sağlığınızı koruyabilir ve yaşlanma etkilerini minimize edebilirsiniz. 

Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Güneş kremi markaları arasında seçim yaparken ürünlerin koruyuculuk değerleri dikkate alınmalıdır. Cilt tiplerine uygun olarak hazırlanan güneş kremlerinde faktör seviyesi değişiklik gösterir. Güneş kremi seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar, şöyle sıralanabilir;

  • Güneş kremlerinin minimum 30 faktör ve üzerinde korumaya sahip olması gerekir. Bu seviyenin altında kalan faktör oranı, güneş ışınlarının etkisini azaltmaz.
  • Tercih edilecek güneş kremlerinin UVA ve UVB filtrelerine sahip olması şarttır.
  • Ürünlerin ciltte yağlı bir doku oluşturmaması ve yüzeyde birikmemesi gerekir. Aksi takdirde cildi rahatsız eder ve yapış yapış bir his oluşur.
  • Çok kuru bir cilde sahipseniz seçeceğiniz güneş kremlerinde gliserin ve hyaluronik asit desteğinin olmasına özen göstermelisiniz.
  • Yağlı ve karma cilt tiplerinde su bazlı güneş kremleri daha ideal sonuçlar verir. Yağ bazlı hazırlanan ürünler, bu cilt tiplerinde akne ve benzeri problemlere yol açabilir.
  • Hassas ve alerjik cilde sahip olan kişilerin güneş kremi seçerken titanyum dioksit ve çinko oksit destekli ürünlere yönelmesi daha idealdir.
  • İçeriğinde parfüm, sentetik maddeler ve kimyasal boyalar bulunan güneş kremlerinden uzak durmak gerekir. Bu tür içerikli koruyucu kremler, ciltte ağır hasarlara yol açabilir.
  • Suya ve terlemeye karşı dayanıklı olan güneş kremleri daha idealdir. Terleme sonrası akan ürünlerin yerine uzun süre kalıcı olan kremleri seçmek gerekir.
  • Güneş kremlerinde cilde zarar veren BPA ve benzeri hiçbir kimyasal maddenin bulunmaması gerekir.
  • Seçilecek güneş kremlerinin anti alerjen olmasına ve ciltte hiçbir tahriş etkisi bırakmamasına dikkat edilmelidir. 


Cilt sağlığını korumada etkili bir güneş kremi seçerken koruma faktörü olan SPF değerleri dikkate alınmalıdır. SPF 15 ve üzeri değere sahip olan ürünler, hassas ciltler için idealdir. Ciltte 15 derece ve üzeri SPF değeri bulunan güneş ürünleri kullanılsa da bu oranın yüz kremlerinde en az %30 olması tavsiye edilir. 

Güneş kremi seçimlerinde sun protection factor (SPF) olarak değerlendirilen etkinin oranı iyi belirlenmelidir. Yaşa ve diğer faktörlere göre seçilmesi gereken SPF oranı, güneş kremi sürülen bir ciltle uygulama yapılmayan deri üzerindeki kızarıklık oranına göre hesaplanır. 

Yaş gruplarına bağlı olarak güneş kremlerinde olması gereken SPF değeri değişiklik gösterir. Tercih edilmesi gereken güneş kremlerinde yaş etkisi dikkate alınarak aşağıdaki kriterlere uyulmalıdır:


  • Yenidoğan döneminden ilk 6 aylık sürece kadar olan bebeklerde güneş kremi kullanımına dikkat edilmelidir. Bu dönemdeki çocuklara doğrudan güneş kremi uygulamak yerine şapka ve giysiyle koruma sağlanmalıdır.
  • 6 ay ve üzeri çocuklarda ten rengine bakılmaksızın SPF 15 derece ve üzeri olan kozmetik ürünler kullanılabilir. 
  • Cildi bronzlaşmadan kızaran ve yanan yetişkinlerde, cilt kanseri riskini engellemek için SPF 30 derece olan güneş kremleri kullanılmalıdır. 


Beyaz, buğday ve esmer olarak sınıflandırılan ten gruplarına göre güneş kremi seçimlerinde faktör oranları dikkate alınır. Aşırı beyaz tenli kişilerin ve çocukların daha yüksek faktörlü kremleri kullanması tavsiye edilmiştir. 

güneş kremi ne zaman kullanılmalı

Güneş Kremi Ne Zaman Kullanılır?

Güneş kremi kullanımı için bir zaman kısıtlaması yapılamaz. Güneş ışığı bulutların arkasında kalsa dâhi zararlı ışınlar cildi tahriş edebilir. Gün içinde cildinizin korunması için evden dışarı çıkmasanız bile kremi sürebilirsiniz. 

Sadece yazları kullanılmayan güneş kremleri, karlı ve yağmurlu havalarda da sürülmelidir. Yaz aylarında daha yoğun şekilde kullanılan güneş kremlerinin kış zamanlarında günde 1-2 defa uygulanması yeterlidir. Bu ürünlerin içerisindeki filtre ve bariyer özelliklerinden faydalanmak için cildin ihtiyacına göre kullanılması gerekir. 

İlkbahar ve yaz aylarında mutlaka sürülmesi gereken güneş kremlerini dışarı çıkmadan minimum 15 dakika önce uygulanması gerekir. Yüz ve cilt için ayrı ayrı uygulanan bu kremler, uzun süre güneş altında kalmak için tercih edilmez. 

Cilt tipine ve hava şartlarına bağlı olarak güneş kremi kullanımını kendiniz belirleyebilirsiniz. Uzmanların yıl boyu sürülmesi gerektiğini söylediği koruyucu güneş kremlerini suyla temasta tekrar tekrar uygulamak gerektiğini de unutmamalısınız. 

Güneş ışınlarının zararları kadar birçok konuda da faydaları olduğunu hatırlatmak gerekir. Günlük yarım saatlik süreyle güneş ışığı alımı, vücudun ihtiyacı olan D vitaminini karşılarken kolon kanseri gibi tehlikelerden de muhafaza eder. Güneş açılarının dik olmadığı saat aralığında koruyucu etkisi düşük olan kremleri tercih edebilirsiniz. 

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş kremi kullanımı gün içinde tekrarlanarak uygulanmaya devam edilmelidir. Cildin tahrişini ve hasar görmesini engelleyen güneş kremleri, yüz ve vücuda uygulanabilir. 

Güneş kremi faydaları kapsamında cildi tüm zararlardan korumak için kullanım talimatları dikkate alınmalıdır. 

Güneş kremlerinin uzmanlar tarafından tavsiye edilen uygulama detayları şu şekildedir:


  • Sprey formunda hazırlanan güneş kremlerinin kullanım öncesinde iyice çalkalanması gerekir. Bu sayede kutudaki tüm ürünler eşit oranda karışarak daha koruyucu bir sonuç elde edilir. 
  • Klasik güneş kremlerinin uygulanmasında tüm vücut için ortalama 2 yemek kaşığı ürün kullanımı yeterlidir. Bölgesel uygulamalarda kullanılması gereken ürün miktarında azalma olabilir. 
  • Yaz aylarında uygulama sıklığı 2 saate kadar düşürülmelidir. 
  • Güneş kreminin kuruması için birkaç dakika bekledikten sonra dışarı çıkılması yeterlidir. Havluyla kurulanma gibi durumlarda krem kullanımının tekrarlanması gerekir. 


Güneş kremi kullanımında mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalara aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz:


  • Güneş kremlerinin ilk defa kullanılacağı durumlarda ürünün koltuk altında denenmesi tavsiye edilir. Bu sayede güneş kreminin ciltte alerjiye sebep olup olmadığı anlaşılır. 
  • Güneş kremlerinin gün içinde tekrar tekrar sürülmesi gerekir. Evden çıkmadan en az 15 dakika önce yüz ve vücuda krem sürülmelidir.
  • Cildin tüm kremi emmesi için uygulamanın tampon hareketlerle yapılması ve kremin ince bir tabaka halinde bırakılması önemlidir. 
  • Yüze uygulanan kremlerin göz ve dudak çevresine temas etmemesine dikkat edilmelidir. Aynı şekilde genital bölgeye ve meme ucuna da güneş kremi sürmek zarar verebilir. 
  • Güneş kremlerinin doğrudan cilde uygulanması gerekir. Güneşin etkisinden koruyan bu ürünün başka malzemelerle karıştırılmaması önemlidir.
  • Yapılan araştırmalarda güneş kremlerinin su ve tere karşı hassas olduğu görülmüştür. Gün içinde terlenmesi veya suyla temas edilmesi durumunda kremlerin tekrar sürülmesi gerekir. 
  • Denize girdikten sonra tekrardan güneş kremi uygulanmalıdır. Terleme sonrasında da oluşan cilt ıslaklığı kremin akıp gitmesine yol açacaktır. 
  • Güneş kremlerinin etkisi ortalama 4 saat kadar devam ettiğinden ürünün kutusunda belirtilen değerlere göre uygulama tekrarlanmalıdır. 


Güneş kremi uygulamasında unutulan en önemli bölgeler kulak, diz arkası ve boyundur. Bu bölgelerin hassas olması sebebiyle güneş kremiyle bariyer oluşturulmalıdır. Kısaca açıklamak gerekirse bu ürünler, güneş gören tüm bölgelere uygulanmalıdır. 

güneş kremi kullanan kadın

Güneş Kremi Faydaları Nelerdir?

Güneş kremi kullanımıyla ortaya çıkan etkiler, cilt sağlığını koruma yönündedir. Bu kapsamda güneş kremi faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için alt başlıkları inceleyebilirsiniz. 

1. Güneşin Zararlı Etkilerinden Korur

Güneş kremi faydaları arasında öne çıkan ilk etki zararlı ışınlara karşı bariyer oluşturmasıdır. Yılın her dönemi çeşitli açılarla ulaşan UVA ve UVB ışınları, ciltte erken yaşlanmaya yol açar. Bu zararlı ışınlara karşı günlük olarak güneş kremi kullanılmalıdır. 

2. Cilde Nem Kazandırır

Cildin soğuk ve sıcak havalarda nem kaybetmesi muhtemeldir. Bunun sebebi kirli ve zorlu hava şartlarının deri altında kötü etkiler bırakmasıdır. Güneş kremi kullanımıyla cildinizdeki nemi içine hapsederek daha yumuşak ve canlı bir görünüm elde edebilirsiniz. 

Nemlendirici etkisiyle sağlıklı ve esnek bir cilt oluşmasını destekleyen güneş kremleri, hem yüz hem de vücutta yumuşaklık sağlar. Güneşli ve rüzgarlı havalarda cildinizin kuruyarak dökülmesini engellemek için koruyucu kremleri aksatmadan kullanmalısınız. 

3. Yaşlanmayı Geciktirir

Güneş kremi faydaları arasında öne çıkan bir diğer etki de yaşlanma karşıtı korumadır. Cilt kırışıklıklarının en büyük sebebi, güneş ışınlarına bilinçsiz şekilde maruz kalmaktır. Güneş ışınlarının içinde bulunan UVA ve UVB etkileri, ciltteki yaşlanma belirtilerini hızlandırır. Cildin enfeksiyonlara karşı kendini savunma günücü de azaltan UVA ve B ışınları, kırışıklıkların hızla ilerlemesine yol açar. UVB güneş ışınları, derinin ilk katmanlarını doğrudan etkileyerek canlı hücrelerin yok olmasını hızlandırır. 

Cildin yaşlanmasını hızlandıran UVB ışınlarının en yoğun olduğu zaman dilimi öğlen güneşinin tepeye çıktığı vakittir. Güneşin parlak olduğu anlarda etkisini artıran UVB ışını, yaz aylarında %72 oranında vücuda alınır. 

Cildin derinlerine kadar işleyerek güçlü tahribata yol açan UVA ışınları ise gün içinde daha az oranda kendini gösterir. Yaz aylarında, 1 yıllık UVA sınırının yarısı vücuda alınır. Camlardan filtre edilemeyen UVA ışınları, evde olsanız bile cildinizi etkilemeye devam eder. 

Genetik zararlara, kırışıklıklara, kalıcı lekelere, derinin yaşlanmasına ve cilt enfeksiyonlarına yol açan bu ışınlara karşı her gün güneş kremi kullanılmalıdır. Camlardan da geçebilen güneş ışınlarına karşı, koruyucu kremleri düzenli şekilde kullanmak gerekir. 

4. Güneş Yanıklarından Korur

Birinci ve ikinci derece yanıklara yol açabilen güneş ışınları, ciddi deri komplikasyonları oluşturabilir. Bu durumlara karşı güneş kremi kullanımında doğru faktörlü ürünleri tercih etmek gerekir. 

5. Ciltte Leke Oluşmasını Önler

Güneş ışınlarına bağlı olarak ciltte çok fazla leke oluşabilir. Genellikle siyah ve türevleri olan güneş lekeleri, vücudun her noktasında istenmeyen bir görünüm oluşturur. Güneş lekelerinden korunmak için sprey ya da krem formundaki koruyucular tercih edilmelidir. 

6. Cilt Kanseri Riskini Azaltır

Yaşlılık sebebiyle ortaya çıkan deri sorunları, bilinçsiz şekilde güneşe çıkılması durumunda ilerleyerek kanser oluşumunu tetikleyebilir. Güneş kreminin doğru kullanımıyla bu riski minimuma indirmek mümkündür.

7. Cildi Hava Kirliliğinden Korur

Özellikle şehir hayatında ortaya çıkan yoğun hava kirliliğine karşı güneş kreminin koruyucu etkisinden faydalanılabilir. Tozlar, egzoz dumanları ve daha birçok görünmeyen kirlilik hava yoluyla cilde nüfuz eder. 

Hava kirliliğinin doğrudan korunmasız cilde temas etmesini engellemek için bariyer görevi gören güneş kremleri tercih edilmelidir. Hava kirliliğinin yüz ve vücutta oluşturduğu etkiler, güneş kreminin bileşenleri sayesinde büyük oranda azalacaktır. 

8. Cildin Esnekliğini Artırır 

Güneş kremi faydaları kapsamında öne çıkan bir diğer özellik de cildin esnekliğinin korunmasıdır. Kırışıklık ve kuruluk gibi komplikasyonların oluşumunu azaltan güneş kremleri, cildinizin daha esnek ve gergin durmasına katkı sağlar. 

Elastikiyet kazanılmasıyla yaşlanmayı ve güneş izlerini azaltan güneş kreminin yüze faydaları, cildinizin her zaman diri ve genç görünmesini sağlar. Kolajen, keratin ve elastin gibi maddeleri içeren güneş kremleri, ciltteki proteinlerin desteklenmesinde de yardımcıdır.

9. Cilt Tonunu Eşitler

Cilt tonunda meydana gelen renk eşitsizliği, kontrolsüz şekilde güneş ışınlarına maruz kalınması durumunda daha da artacaktır. Özellikle dudak kenarları, eller ve boyun gibi noktalarda öne çıkan renk değişiklikleri, melaninin orantısız artışı sonucu kendini gösterir. Melanin seviyesinin kontrolü ve güneş ışığının bu eşitsizliği tetiklememesi için güneş kremlerinin kullanımına dikkat etmek gerekir. 

Hangi Sıklıkla Güneş Kremi Kullanılmalıdır?

Güneş kreminin SPF değerine göre kullanım sıklığı belirlenir. Sürme sıklığı için mevsime, yaş aralığına ve cilt tipine göre detaylar hesaplanır. Yüz ve vücut için farklı değerdeki güneş kremlerini farklı oranlarda sürerek yeterli koruma sağlanır.

Ortalama 5 dakika boyunca korunmasız şekilde güneş altında kalan bir kişide hemen yanıklar görülüyorsa minimum SPF 30 değerindeki ürünler kullanılmalıdır. Bu koruyucu sayesinde ortalama 150 dakika boyunca güneş ışınlarına karşı bariyer oluşturulur. 

SPF numarasına göre güneş altında kalınan süre değişiklik gösterir. Bunu hesaplamak için “SPF x Güneşte Kalınan Süre” üzerinden koruma süresi belirlenir. Güneş kremlerinde öne çıkan SPF değerleri üç ana sınıfta incelenir.

  • Alt Seviye: SPF 2 - 11 Derece Arası
  • Orta Seviye: SPF 12 - 29 Derece Arası
  • Yüksek Seviye: SPF 30+ Derece


Belirlenen güneş kremlerinin saat aralığı SPF değerine göre hesaplanarak uygulamanın kaç defa tekrarlanacağı belirlenebilir. Gün içinde ortalama kaç saat dışarı çıkıyorsanız buna uygun şekilde güneş kremi kullanımını tekrarlayabilirsiniz. Yüksek faktörlü kremleri kullanırsanız uygulamaya tekrarlama süreniz de aynı oranda artacaktır. 

Güneş Kremi Kullanmadan Önce Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Güneş kremi önerileri kapsamında seçtiğiniz ürünleri kullanmadan önce, cildinizi tüm kir ve yağdan arındırmak gerekir. Güneş kremi faydaları kapsamında en etkili sonucu almak için aşağıdaki noktalara dikkat ederek uygulama yapmalısınız:


  • Güneş kremleri kimyasal içeriklere sahip olduğundan uygulama öncesinde cildin tertemiz olması gerekir. 
  • Yüzde ve vücutta bulunan tüm makyajın uygun solüsyonlar kullanılarak çıkarılması şarttır. 
  • Cildin tüm kimyasallardan arındırılmasının ardından uygun bir sabunla yıkanması ve kuruması gerekir. Sonrasında kuru ve temiz cilde güneş kremleri sürülebilir. 


Nemlendirici krem ve diğer içeriklerin güneş kreminden önce sürülmesi ürünün koruyuculuk etkisini azaltır. Bu kapsamda güneş kremlerini cilde uyguldıktan ve iyice emilmesini bekledikten sonra nemlendirme ve makyaj gibi uygulamalar yapılabilir.

çocuklarda güneş kremi kullanımı

Çocuklarda ve Bebeklerde Hangi Güneş Kremi Kullanılmalıdır?

Güneş kremi faydaları kapsamında çocuklarda ve bebeklerde ideal korumayı sağlamak için düşük faktörlü içerikler tercih edilmelidir. 30 faktör en yüksek korumayı sağladığından daha düşük seviyede olan 12-15 derece arası güneş ürünleri kullanılabilir. 

Bebeklerin hassas cilde sahip olması güneş kremi kullanımında doktor onayı alınmasını zorunlu kılar. Eğer yenidoğan bir çocuğa güneş kremi sürmeniz gerekir ise hassas ciltler için hazırlanan düşük içerikli ürünleri tercih etmelisiniz.

Çocukların hassas ve alerjik cildinde herhangi bir komplikasyona yol açmamak adına başlangıçta koltuk altı gibi alanlarda deneme yapılmalıdır. Sprey formundaki kremler, tek seferde tüm vücuda eşit oranda ürün temas ettiği için daha pratiktir.

Özellikle bebeklere ve çocuklara kullanılan ürünün tüm vücuda sürülmesi zor olduğundan sprey güneş kremleriyle bir defa uygulama yapılması ve cilde yedirilmesi yeterlidir. Dermatolog kontrolü ve eczane tavsiyesiyle alacağınız güneş kremlerinin üzerinde mutlaka çocuklara uygun olduğu belirtilmelidir. 

En İyi Güneş Kremi Markaları

Markalara ve ürün içeriklerine göre güneş kremi faydaları değişiklik gösterebilir. Ürünlerde öne çıkan koruyuculuk etkisi, vitamin desteği ve bileşenlerine bağlı olarak her cilt tipine uygun güneş kremi çeşitliliği mevcuttur. Güneş kremi markaları arasından en fazla dikkat çeken ve koruyucu etkisi yüksek olan ürünleri sizler için aşağıda ele aldık:

  • La Roche Posay Güneş Kremi
  • Kiehl’s Güneş Kremi
  • Solante Pigmenta 

Yılın her dönemi kullanılabilen ünlü markaların güneş kremi formülleri, kapalı havalarda bile zararlı ışınlara karşı korur. SPF değeri 3-50 derece arası olan bu ürünler, günlük kullanımda cildin hassasiyetini korurken tahriş oluşumunu da engeller. 

Yüksek koruma özelliğiyle hassas ciltlerin vazgeçilmezi olan güneş kremi markaları, ciltte yağlı bir his bırakmayan özel formülleriyle bilinir. Sürülmesi kolay olan bu ürünler, ince yapısı sayesinde makyaj bazı olarak tercih edilebilir. Hafif dokusuyla sıcak zamanlarda bile cildi rahatsız etmeyen güneş ürünleri, kapatıcı olarak da kullanılabilir.

Güneş Kremleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Güneş kremi faydaları ve kullanımına dair en çok merak eden soruları sizler için sıraladık;

Güneş Kremi Alerji Yapar Mı?

Güneş kremlerinin koruyuculuk seviyesini etkileyen SPF değeri, hassas ciltlerde ve çocuklarda alerjilere yol açabilir. Ancak doğru faktördeki güneş kremlerinin kullanımıyla alerji riski minimuma düşecektir. 

Güneş Kremi D Vitaminini Engeller Mi?

Güneşe karşı koruyucu kremleri kullandığınızda vücudunuza D vitamini alınması güçleşir. Bunun nedeni bariyer etkisi oluşturan koruyucu kremlerin %95 oranıyla UVB ışınlarını engellenmesidir. UVB ışını ile birlikte vücuda alınan D vitamini, tek başına sentezlenemez. Bu sebeple güneş kremi kullanımında D vitamininin vücuda girme oranı düşebilir. 

Kaç Faktörlü Güneş Kremi Kullanmalıyım?

Minimum 15 faktör olacak şekilde güneş kremi tercihlerinin yapılması gerekir. 30 ve 50 faktör seviyesindeki yüksek koruyuculu güneş kremlerini, dışarıda kalma yoğunluğuna ve cilt tipine göre seçmek daha idealdir. Küçük çocuk ve bebeklerde ise SPF değeri düşük olan kremler kullanılmalıdır. 

Güneş Kremleri Kanserden Korur Mu?

Güneş kremleri zararlı ışınların deriye işlemesini engelleyerek cilt kanserine karşı korunmanızı sağlar. Bu özellik, cilt sağlığı ve kalıcı zührevî hastalıkların riskini düşürür. 

Güneş Kremi Ne Kadar Sürülmeli?

Güneş kremi kullanımında miktar, bölgesel olarak belirlenmelidir. Her uygulamada tüm vücuda sürülmesi gereken güneş kremi miktarının bir avucu geçmemesi gerekir. Sadece yüz ve boyun gibi noktalara uygulama yapmak isterseniz ortalama 1 çay kaşığı kadar güneş kremi sürmeniz yeterlidir. Cilt üzerinde ince bir krem tabakasının oluşması idealdir. 

Güneş Kremi Nasıl Saklanmalıdır?

Güneş kremlerinin kutusu açıldıktan sonra ışık ve hava almayan bir ortamda saklanması gerekir. Ürünlerin havayla teması, son kullanma tarihinin erkene alınmasına yol açar. Rutubet ve nem de güneş kremlerinin bozulmasını sağlayan etkenler arasındadır. 

Güneş Kremi Ne Kadar Sıklıkla Yenilenmeli?

Güneş kremi kutularında yazan son kullanma tarihine kadar, ürünleri güvenle kullanabilirsiniz. Ancak son kullanma tarihi geçen ya da yapısı bozulan kremlerin zamana bakılmaksızın değiştirilmesi ve asla kullanılmaması önemlidir. 

Güneş Kremini Temizlemek Gerekir Mi?

Yağ bazlı olan jel, stick ya da sprey formundaki güneş kremlerinin gün sonunda temizlenmesi gerekir. Ancak su bazlı olarak hazırlanan ürünler, topaklanma ya da yağlanma gibi sorunlara yol açmadığından yeni uygulama için temizlemeye gerek yoktur. 

Suya karşı dayanıksız olan güneş kremleri, denize girme, terleme ya da yıkanma gibi durumlarda kendiliğinden akacaktır. Suya girdikten sonra mevcut kremin kalıntılarını temizlemek için kuru bir havlu kullanabilir ve tekrardan ürünü sürebilirsiniz. 

Güneş Kremi Sadece Yazın Mı Kullanılır?

Güneş ışınlarının yıl boyu etki etmeye devam etmesi koruyucu kremlerin 4 mevsim kullanılmasını zorunlu kılar. Ancak yaz aylarında daha uzun süreli ve güçlü şekilde yansıyan güneş ışınlarına karşı, bu mevsimde kullanım oranı artırılabilir. 

Hamileler Güneş Kremi Kullanabilir Mi?

Hamilelerde kalıcı cilt lekeleri ve hassasiyetin artması sebebiyle güneş kremi kullanımına özen göstermek gerekir. Emzirme ve gebelik döneminde tercih edilmesi gereken güneş kremlerini belirlerken dermatoloji uzmanlarından destek alınması daha uygundur.