Bilimin ilerleyişine paralel olarak her geçen gün sağlık alanında yapılan çalışmalar da artmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar neticesinde özellikle geleneksel tıpta kullanılan birçok bitki ile ilgili yeni bilgilere ulaşılmıştır. Bu bitkilerden birisi de ginseng olarak bilinen bitkidir. Çin de yüzyıllardır yoğun olarak kullanılan ginseng bitkisi artık modern tıpta da kendine yer bulmuştur.

Gingseng faydaları nelerdir? Bu bitkinin özelliklerini ve çok daha fazlasını gelin yazımızda hep beraber inceleyelim.

Ginseng Nedir?

Ginseng bitkisi ilk olarak Çin de ortaya çıkmıştır. Çinlilerin geleneksel tedavi yöntemlerinde sıkça başvurdukları bu bitkinin en çok yavaş bir şekilde büyüyen köklerini kullanırlar. Ginseng bitkisinin kökleri ekildikten ancak 6 yıl sonra hasat edilebilir. Bitkinin kökleri insan şekline benzediği için Çince de “insan bitkisi” anlamında ginseng denilmektedir. 

Ginseng esasında bir bitki köküdür. Panax türünde ki bitkilerin kökünü ifade etmek için kullanılır. Ginseng bitkisinin birçok türü vardır. En yaygın olarak bilineni ise panax quinquefolius yani Amerikan ginsengidir. Yine yaygın türlerden biri olan panax ginseng ise Kore ginsengi olarak da bilinir.  Kore ya da panax ginsengine kırmızı ginseng de denir. Kırmızı ginseng, gingseng türleri arasında en etkili olanıdır. Panax kelime anlamı olarak her şeyi iyileştiren demektir. 

Ginseng bitkisinin köklerin de ginsonoit denilen bir madde bulunur. Bu madde vücudun enerji seviyesini arttırır ve gerginliğe karşı da vücudu kuvvetlendirir. Ginseng bitkisinin Anavatanı Güney Kore’dir. Ancak Amerika, Çin, Rusya, Sibirya ve Hindistan’da da bu bitki yetiştirilir. Ülkemizde ise ilk defa 2016 yılında bazı tarım alanlarına ginseng ekimi yapılmıştır. 

Ginseng Ne işe Yarar?

Çinli kaynaklara göre M.S 1. Yüzyıla ait bir metinde ginseng, bilgeliği arttıran, ömrü uzatan bir bitki olarak tanımlanmıştır. Kırmızı ginseng ise Asya ülkelerinde 2000 yıldan daha fazla bir süredir kullanılmaktadır. İnsanlar, ginsengin faydaları arasında özellikle birçok hastalığa karşı koruyucu olmasını sayarlar. Uzakdoğu ülkelerinde özel bir önem verilen şöhretli bir bitkidir. 

Ginseng Ne İşe Yarar? Ginseng okuyan adam

Ginseng bitkisi 20 den fazla ginsenosit içerir. Bunlar; panxosidesitler, panaxatnol, D grubu vitaminler, triterpenik saponositler gibi. Ayrıca bitki, strodial bileşikler bakımından da oldukça zengindir. Kırmızı ginsengin içinde ise, yaşlanma etkilerini azaltıcı anti-oksidan maddeler ve sadece bu türde bulunan insülin benzeri maddeler bulunmaktadır. 

Yapılan araştırmalarda özellikle erkeklerin testosteron hormonu, sperm üretimini arttırdığı, cinsel gücü olumlu etkilediği ve prostata karşı koruduğu bilinmektedir. Ginseng kadınlarda ise hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir. 

Ginseng Faydaları Nelerdir?

Ginseng genelde vitamin olarak bilinmektedir. Ama aslında bir vitamin değildir. Ginseng bitkisi de vitaminler gibi fiziksel gücün arttırılmasına destek olduğu için vitamin kombinasyonları içinde yer alır. Yapılan araştırmalarda da ginseng ekstrelerinin 7 temel etki alanı olduğu gözlemlenmiştir. Ginseng faydaları bu temel alanlara göre şöyle sınıflandırılır;

Enerji vermesi, yorgunluğu azaltması

Ginseng faydaları arasında en bilineni yorgunluğun azaltılmasına destek olması, düzenli kullanıldığında ise enerji seviyesini arttırmasıdır. Özellikle kronik yorgunluk yaşayan, örneğin sabahları kalkmak da zorlanan, kendini gün boyu halsiz ve güçsüz hisseden insanlar tarafından kullanıldığında kırmızı ginseng oldukça etkili olmaktadır. Aynı zaman da stresi de azalttığı gözlemlenmiştir. Multivitamin mineral takviyeleri arasında genellikle ginsenglerde bulunur. 

Antioksidan desteği sağlaması 

Yapılan birçok araştırma da düzenli olarak ginseng kullanan kişilerin antioksidan seviyelerinin arttığı ve ginsenoitlerin antiinflamatuar etkileri olduğu görülmüştür. 

Bağışıklık sistemini desteklemesi

Bağışıklık sistemi zayıfladığında insanlar hastalıklara çok daha çabuk yakalanırlar. Ginseng kullanımında ise, özellikle de Amerikan ginsengi soğuk algınlığına yakalanma sıklığı ve şiddeti azalmaktadır. 

Kan şekerini düşürmesi

Ginsengler, diyabetli ya da diyabeti olmayan bireylerde kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlar. Bilindiği üzere kan şekeri vücutta pankreas tarafından salgılanan insülin ile kontrol edilir. Ginseng,  pankreasın üzerindeki olumlu etkileri sayesinde kan şekerinin kontrolüne de destek olur. Aynı zamanda diyabetli hastalarda antioksidan koruma sağladığı için insülin üreten hücreleri de koruması ginseng faydaları arasındadır.

Konsantrasyonu desteklemesi 

Ginseng düzenli kullanımlarda hafızayı ve konsantrasyonu destekler. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan demans, unutkanlık gibi sorunların azaltılmasına katkı sağlar. 

Cinsel gücü desteklemesi

Erkeklerde görülen erektil disfonksiyonun iyileştirilmesinde destek sağladığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda oksidatif stresi azalttığı için ereksiyon problemlerin tedavisinde kullanılabileceği söylenir. Ginsengin, kırmızı ginseng olarak bilinen türünü kullanan erkeklerin büyük çoğunluğunda iyileşme olduğu görülmüştür.

Ginseng Faydaları ve Tüketim Şekli

Ginseng Nasıl Kullanılır?

Ginseng birçok farklı şekilde tüketilebilir. Ginseng bitkisinin kökleri çiğ olarak ya da buharda biraz pişirilerek tüketilebilir. İstenirse de ginseng çay şeklinde de içilebilir. Ginseng çayı hazır olarak alınıp tüketilebileceği gibi kökler küçük parçalar halinde çay gibi demlendirilip içilebilir. Bireysel olarak ginseng kökü tüketildiği zaman alınan miktar doğru ayarlanamayabilir. O yüzden ginseng kullanırken miktarı belirlenmiş gıda takviyeleri şeklinde tüketilmelidir. 

Günlük alınması gereken ginseng miktarı 1-2 gram ginseng kökü tozu olabilir. Ya da 200-400 mg. kök ekstresi şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bitkisel takviyelerde, bitkilerin içindeki etkin maddelerin alınması gereken miktara göre standardizasyonu yapıldığı için kullanım daha kolay olur. Böylece günlük alınması gereken miktar aşılmaz.

Ginseng kullanımının genel olarak en az 3 hafta en fazla 2-3 ay kullanılması tavsiye edilir. Bazı uzmanlar ise 3 hafta kadar kullandıktan sonra kullanıma birkaç hafta ara vermek gerektiğini söylemektedirler. 

Ginseng faydaları ve çeşitlerini gösteren resim

Ginseng Çeşitleri Nelerdir?

Ginsengin 20’den fazla türü vardır. Ancak en yaygın kullanılanlarını ve ön plana çıkanları;

Amerikan ginsengi

Diğer adıyla panax quinquefolium etkileri kırmızı ginsenge göre daha az etkilidir.

Sibirya ginsengi

Sibirya ginsengi içinde ginsenoit olarak adlandırılan etkin madde bulunmaz.  O yüzden gerçek bir ginseng değildir fakat benzer ginseng faydaları sağlar. Genellikle dayanıklılığı ve konsantrasyonu arttırmak için kullanılır. Eski Sovyetler Birliği zamanında sporcular ve askerler tarafından kullanılmıştır. 

Kırmızı ginseng

Diğer ginseng türlerine göre uyarıcı ve enerji verici etkisi daha fazladır. Panax ginseng adıyla da bilinen kırmızı ginseng, ginseng çeşitleri arasında en fazla ilgi görenidir. Ginseng türleri arasında en etkin ve en değerlisi olarak kabul edilir ve panax ginseng olarak adlandırılarak diğer ginsenglerden ayrılır. İçerisinde yüksek miktarda ginsenoit maddesi bulunur. Kırmızı ginseng ile ilgili dünya da birçok araştırma yapılmış ve etkinliği ispat edilmiş bir bitkidir. 

Ginseng Fiyatları

Ginseng takviyesi farklı çeşitlerde satılabilir. Ginseng bitkisini içeren takviye gıdaların fiyatları markaya, gramaja, içeriğinde bulunan maddelere veya hangi formda satıldığına bağlı olarak değişebilir. Bazı ginseng türleri içinde etken madde miktarı olan ginsenoit çok az bulunmakta veya hiç bulunmamaktadır. Ginseng takviyesi alırken ürün tablosunu dikkatli bir şekilde incelendikten sonra ihtiyaçlarınıza ve  bütçenize göre doğru ürünü seçmelisiniz.

En İyi Ginseng Takviyesi Markaları

Ginseng tüm dünya da yaygın olarak kullanılan bir takviyedir. Diğer tüm takviye edici gıdalar da olduğu gibi güvenilir bir markayı tercih etmek önemli ve gereklidir. Uzman bir kadro tarafından, doğal ve sağlığa uygun bir şekilde imal edilmiş ürünleri tercih etmeniz istediğiniz etkileri daha kısa sürede elde etmenize olanak tanıyacaktır.