İnfluenza belirtileri konusuna girmeden önce influenza nedir sorusunun cevabını doğru ortaya koyabilmek önemlidir. İnfluenza halk arasında grip olarak bilinen bir solunum yolu hastalığıdır. Burun, boğaz, bronşlar ve akciğeri etkiler.

Hastalıkla aynı adı taşıyan bir virüsün sebep olduğu bu durum, mevsimsel olarak görünür. İnfluenza genellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, yaşlılarda ve çocuklarda ortaya çıkar. İnfluenza sendromunda ortaya çıkan ilk belirti ani ateş yükselmesidir. 

Bağışıklık sistemi güçlü olan insanlar, influenzayı hiç belirti göstermeden ya da hafif semptomlarla atlatabilir. Fakat risk grubundaki bireylerde virüs, çok daha büyük sağlık sorunlarına neden olur. İnfluenza belirtilerini erken fark etmek ve bir an önce tedaviye başlamak önemlidir. 

İnfluenza Nedir?

İnfluenza virüsü tek sarmallı bir RNA virüsüdür ve hava, temas ve damlacık yoluyla kolayca bulaşır. Çok çabuk bulaştığı için birçok insanın hayatını etkiler. İnfluenza genellikle havaların soğumasıyla ortaya çıkar. Ekim ayı gibi görülmeye başlanan hastalık, nisan ayına kadar kalıcılığını devam ettirir.

İnfluenza Türleri Nelerdir?

Hastalığın A, B ve C şeklinde adlandırılan üç farklı tipi bulunur. İnfluenza tip A sadece insanda değil domuz, kuş, at ve deniz memelilerinde de görülür. İnfluenza B olarak bilinen haemophilus influenza,  hastalığa yakalanan kişilerin birçok organını ve sistemini olumsuz etkileyen bir bakteridir. Bu bakteri, yutak enfeksiyonu, sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre, kas ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

İnfluanza tip B ise insan kaynaklı bir hastalıktır. Taşıyıcı kişilerin ya da hastaların solunum esnasında havaya saçtığı partiküllerden bulaşır. İnfluenza C, A ve B’den daha hafif şekilde seyreder. İnfluenza C, soğuk algınlığı ile benzer semptomları gösterir. Hastalık genellikle üç-yedi gün arasında kendiliğinden geçer. 

İnfluenza Neden Olur?

İnfluenza yaş aralığı gözetmeksizin hemen hemen her yaş grubundan bireyleri etkileyen solunum yolu enfeksiyonudur.  Bağışıklık sistemi güçlü kişiler ve gençler hastalığı hafif semptomlarla atlatır. Fakat bağışıklık sistemini düşüren soğuk iklim koşulları, stres, düzensiz uyku, kötü beslenme gibi faktörler, bireyleri hastalığa yatkın hâle getirir. Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler hastalığın nedeni olarak kabul edilir. 

İnfluenza Nasıl Bulaşır?

İnfluenza (grip) olan kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla havaya partiküller saçılır. Bu partiküllerin hasta olmayan insanlar tarafından solunması sonucunda hastalık bulaşır. El hijyenine dikkat edilmediği takdirde solunum yolu girişine dokunma vasıtasıyla da kişiler enfekte olur. 

Özellikle kalabalık mekânlar, ulaşım araçları ve işyerleri, virüsün bulaşmasına son derece elverişli ortamlardır. Çok kısa sürede enfekte olan virüs, çabuk ve kolay şekilde bulaşabilir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde, "enfektör (virüs taşıyan) farelerin, influenza virüsü enfeksiyonunu en kolay şekilde, enfeksiyonlarının başlamasından sonraki 24 ila 48 saat arasında ilettiği"(1)tespit edilmiştir. Bu sebeple influenza ile enfekte olan hastaların bulundukları ortamların yüzeyiyle teması azaltmaları, kişisel eşyaların kullanımında da dikkatli olmaları gerekir.


İnfluenza belirtileri yaşayan anne ve çocuğu

İnfluenza Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza virüsü, enfekte olan kişinin hapşırması ya da öksürmesi sonucunda damlacıklarla havaya yayılır. Havada asılı duran bu damlacıkları soluyan kişi virüsü almış olur. Hatalık virüsü solunum sisteminin mukozasına yerleşir. Bir ila yedi gün arasında kuluçka süresini tamamladıktan sonra enfeksiyona yol açar ve influenza belirtileri ortaya çıkar. Yapılan bilimsel bir çalışmada "İnfluenzalı bireyler arasında en sık bildirilen semptomların halsizlik (%94), miyalji-kas ağrısı (%94), öksürük (%93) ve burun tıkanıklığı (%91)"(2) olduğu görülmüştür. 

1. Yüksek ateş;

Aniden ortaya çıkan ateş, belirtiler arasında ilk sırayı alır. Özellikle koltuk altlarında ve alın bölgesinde ateş 38 derecenin üstünde seyreder.

2. Boğaz ağrısı;

Virüsün kuluçka süresi tamamlandıktan sonra ortaya çıkar. Boğaz ağrısına ilerleyen günlerde yutkunma güçlüğü de eklenir. Öksürükle birlikte boğaz mukozası iyice tahriş olur. Buna bağlı olarak de ses kısıklığı ve yemek yemede zorluk gibi durumlar ortaya çıkar.

3. Halsizlik ve kas ağrıları;

Hastalığın enfekte olmasıyla vücut direnci zayıfladığı için halsizlik ve kas ağrısı gibi şikâyetler görülebilir. Bu süreçte dinlenmek kas ve eklem ağrılarını azaltacaktır. 

4. İshal ve kusma;

İshal ve kusma da belirtiler arasında yer alır. Bununla beraber bu belirtiler yetişkin hastalara göre daha çok çocuklarda görülür.

5. Burun akıntısı ve tıkanıklık;

İlerleyen evrede burun akıntısı ve özellikle geceleri burunda tıkanıklık olabilir.

6. Yorgunluk;

Bir diğer belirti ise yorgunluktur. Fakat bu beliti tek başına hastalığa tanı koymak için yeterli değildir.

7. Titreme ve öksürük; 

İnfluenza belirtileri arasında yer alan bir diğer semptom ise titreme ve öksürüktür. 

Bebeklerde İnfluenza Belirtileri

Bebeklerde influenza belirtileri ise şu şekildedir:

  • Yüksek ateş
  • Deride döküntü
  • Hızlı nefes alma
  • Nefes almada zorluk
  • Huzursuzluk
  • İştahsızlık
  • Vücutta solgunluk
  • Morarma 

İnfluenza Testi Nasıl Yapılır? Tanısı Nasıl Konur?

İnfluenza ve diğer grip türleri (domuz gribi / influenza / Covid-19) bulaş yolları, mevsimsel görülme zamanları ve belirtileri bakımından birbirine çok benzer. Aralarında ayırt edici, farklı bir klinik belirti bulunmamaktadır. Bu ayrımı net olarak yapabilmenin en verimli yolu influenza testidir. Hastaya tam tanı koymada antijen testi destekleyici bir yöntemdir. 

İnfluenza testi yapan doktor

İnfluenza testi yapılırken bir çubuk ile hastanın burnundan sürüntü örneği alınır.  Bu sürüntünün laboratuvar ortamında incelenmesi yarım saat ile bir saat aralığında tamamlanır. Eğer alınan sürüntü örneğinde influenza virüsüne rastlanırsa hastalara tam tanı konulur. 

Hasta da ortaya çıkan ani ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı yorgunluk gibi semptomlar influenza belirtileri arasındadır. Bu belirtiler akla influenza hastalığını getirir. Fakat bebekler, yaşlılar ya da çeşitli sebeplerle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hastalığı tam olarak saptamak ve tedaviye başlamak için test yapmak gerekir. 

İnfluenza testi, görülen semptomların tam tanıya dönüşmesini kolaylaştırır. Bazen de eğer hastalık şiddetli bir şekilde seyrediyorsa vücutta lenfosit sayısı azalır, LDH yükselir. Kanın içindeki oksijen düzeyi minimuma iner ve akciğer grafisi bozulabilir. Bu gibi durumlarda hastalara ilaçla beraber daha ileri seviye tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Tedavi sürecinin detayları, teşhis ve tanı sürecinin ardından uzmanlar tarafından belirlenir. 

İnfluenza Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisi, iki şekilde yapılır. İlki ilaç tedavisidir. İlaçlarla virüsün yol açtığı enfeksiyon giderilmeye çalışır. İkinci olarak da bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitaminlerle destek tedavisi uygulanır. 

Tedavi sırasında ateş, halsizlik gibi semptomlar varsa antienflamatuar ilaçlar da kullanılır. Boğazda oluşan komplikasyonlar için de antiseptik gargaralar kullanılır. Enfeksiyonun şiddetlendiği durumlarda ilaç tedavisine antibiyotikler de eklenebilir. 

İnfluenza enfeksiyonuyla mücadele etmenin ilk yolu bulaşıcılığın önlenmesi ve aşılamadır. Her yıl virüsün yapısına göre güncellenen aşıların salgın döneminden önce uygulanması önerilir. Özellikle risk grubunda bulunan bireylerin aşılanması çok daha önemlidir.

İnfluenza Durumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Virüsü almış bireylerin öncelikle kendilerini izole etmesi ve hastalığı başka insanlara da bulaştırmaktan kaçınması gerekir. Hastalık süresince beslenmelerine dikkat etmeleri ve genel hijyene önem vermeleri şarttır. 

Özellikle eller sık sık yıkanmalıdır. Sağlıklı beslenmek, yeterli sıvı tüketmek, C vitamini gibi takviyeleri almak da influenza belirtilerini azaltır. Günlük yaşamın koşturmalarına ara vererek dinlenmek ve stresten uzak kalmak gerekir. 


İnfluenza belirtilerinden korunan aile ve bireyler

İnfluenza’dan Nasıl Korunulur?

İnfluenzadan korunmanın ilk yolu aşı olmaktır. Hastalık virüsü sürekli değişim göstermektedir. Her yıl güncellenen aşılar hastalığa karşı güçlü bir koruma sağlar. İnfluenza aşısı yaptırmayı düşünenlere grip dönemi olan ekim sonu tavsiye edilir. Aşının yanı sıra alınacak basit önlemlerle hastalığa karşı tedbir alınabilir. Bireysel olarak korunmak için yapılması gerekenler şöyle özetlenebilir;

  1. Hasta bireylerle yakın temasta bulunmaktan kaçının.
  2. Ellerinizi sıkça sabunla yıkayın. Sabun ve suyun olmadığı ortamlarda el dezenfektanı kullanın.
  3. Kirli ellerle ağız, burun ve göz çevresine dokunmayın.
  4. Mikrop olması muhtemel alanları ve nesneleri temiz tutun.
  5. Sağlıklı beslenin, yeterli derece de su tüketin.
  6. Uyku düzeninize dikkat edin.
  7. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle soğuk havalarda kış meyve ve sebzeleri gibi vitamin yönünden zengin gıdalarla beslenin ve gerekirse dışarıdan besin takviyesi alın.


İnfluenza Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Özellikle kış mevsiminin yaklaşması ile beraber İnfluenza belirtileri başta olmak üzere hastalık hakkında en çok merak edilen soruları sizler için bir araya getirdik.hasta

İnfluenza Aşı ile Geçer Mi?

Hayır. İnfluenza aşısı hastalığa yakalanmadan önce bağışıklık sisteminin o hastalığı tanıması ve virüse karşı mücadele yöntemi geliştirmesi için yapılır.

İnfluenza Hastaları Seyahat Edebilir Mi?

Hastalarının acil durumlar dışında seyahat etmesi önerilmez. Özellikle toplu taşıma araçlarına binmesi gereken kişilerin maske kullanmaları ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekir.

İnfluenza ile Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığı, influenzaya göre daha yavaş şekilde gelişir. Soğuk algınlığı olarak tanımlanan bu durum, hafif şekilde geçirilir ve ayakta atlatılır. İnfluenza belirtileri ise aniden ortaya çıkarken kişiyi halsiz bırakır. Grip enfeksiyonunun geliştiği günlerde yüksek ateş, üşüme ve burun akıntısı gibi belirtiler kendini gösterir.

İnfluenza Bulaşıcı Mıdır?

Evet. Doğrudan solunum yolu ile kolayca geçebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden hastalardan ve enfekte olmuş kişilerin özel eşyalarından uzak durmak gerekir.

İnfluenza ile Grip Aynı Mıdır?

Halk arasında grip olarak bilinen hastalık, aynı isimdeki virüsünün neden olduğu influenza hastalığıdır. Yani grip ve influenza, aynı hastalığın iki farklı adıdır. 

İnfluenza Virüsü Nasıl Geçer? 

Hastalığın tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra sağlıklı beslenmenin önemi oldukça fazladır. Özellikle tavuk çorbası, C vitamini içeren besinler ve yeşil sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Mümkün olduğunca az hareket edilmeli ve dinlenilmelidir. 

İnfluenza A ve B Farkı Nedir?

İnfluenza B sadece insanlarda görülen bir hastalıktır. İnfluenza A ise insanların yanı sıra memeli hayvanlarda da görüldüğü için daha geniş bir canlı kaynağını etkiler. 


Kaynaklar;

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2137713/pdf/257.pdf
  2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/485554