B Vitamini Nelerde Var? B Vitamini Eksikliği Belirtileri
B grubu vitaminler toplamda sekiz adettir. Her biri vücutta sıklıkla birlikte çalışmalarına ve birbirlerini desteklemelerine rağmen her biri benzersiz ve önemli işlevleri yerine getirir. Oldukça önemli olan bu vitamin grubunun ne işe yaradığı, hangi besinlerde bulunduğunu ve eksiliği sonucunda oluşan belirtileri daha iyi anlamanız için okumaya devam edebilirsiniz.
B Vitamini Nedir?
B vitamini, insan vücudunda bulunan ve çeşitli işlevleri olan vitamin grubunun genel adıdır. Vücut hücrelerinin düzgün çalışmasında önemli rol oynar. Tükettiğimiz besinlerin enerjiye dönüşmesine (metabolizma), kan hücrelerinin yenilerinin oluşmasına, cilt hücrelerinin daha sağlıklı olmasına ve vücutta bulunan dokuların korunmasına katkı sağlar. Toplam sekiz farklı türü bulunan B vitamini çeşitleri; B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 şeklinde sıralanabilir.
B Vitamini Ne İşe Yarar?
B vitamini çeşitlerinin her biri vücutta farklı işlevler konusunda önemli bir rol oynar. Örneğin B1 vitamini, vücuttaki karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesi konusunda faydalıdır. B2 vitamini ise cilt, tırnak, saç ve göz sağlığı için önemliyken B3, tansiyon, diyabet gibi hastalıklarda destekleyici olabilir. Kısacası B grubu vitaminlerinin her biri insan vücudu için önemlidir ve bu nedenle yeterli miktarda alınması gerekir.
B Grubu Vitaminler ve Özellikleri
B grubu vitaminler kendi içlerinde toplamda seksiz gruba ayrılır. Her vitamin grubu farklı bir işleve sahiptir. Besinlerde bir arada bulunabildikleri gibi ayrı ayrı da bulunabilirler. B grubu vitaminleri ve özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
B1 (Tiamin):
Glikozun enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur ve sinir fonksiyonunda rolü vardır.
B2 (Riboflavin):
B2 ya da diğer bir adı ile riboflavin öncelikle enerji üretiminde yer alır. Bunun yanı sıra görme ve cilt sağlığı gibi konularda yardımcı olur.
B3 (Niasin):
B3, vücudun karbonhidratları, yağların enerjiye dönüştürmesi için gereklidir. Cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sinir ve sindirim sistemlerini destekler. Diğer B grubu vitaminlerinin aksine, B3 ısıya çok dayanıklıdır ve pişme sırasında çok az kayıp olur.
B5 (Pantotenik Asit):
B5 vitamini, karbonhidratları, proteinleri ve yağları metabolize etmenin yanı sıra kırmızı kan hücreleri ve steroid hormonlar üretmek için gereklidir.
B6 (Piridoksin):
B6, protein ve karbonhidrat metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve bazı beyin kimyasalları için gereklidir. Beynin gelişimini, bağışıklık fonksiyonunu ve steroid hormon aktivitesini etkiler.
B7 (Biotin):
B7, enerji metabolizması, yağ sentezi, amino asit metabolizması ve glikojen sentezi için gereklidir. Yüksek B7 vitamini alımı, yüksek kan kolesterol seviyelerine katkıda bulunabilir.
B9 (Folat veya Folik Asit):
Folat veya folik asit, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini oluşturmak için gereklidir. Fetal sinir sisteminin gelişimine, DNA sentezine ve hücre büyümesine yardımcı olur. Bu nedenle doğurganlık çağındaki kadınların folat açısından zengin bir diyete ihtiyacı vardır
B12 (Siyanokobalamin):
B12, sinir hücrelerini çevreleyen miyelin, zihinsel yetenek, kırmızı kan hücresi oluşumu ve enerji üretmek için bazı yağ asitleri ve amino asitlerin parçalanmasına yardımcı olur. B12 vitamininin folat ile yakın bir ilişkisi vardır, çünkü her ikisinin de düzgün çalışması diğerine bağlıdır.
B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
B vitaminleri genel olarak tahıl ürünleri, et, balık, yumurta ve süt gibi besinlerde bulunur. Oldukça çeşitli bir gruba sahip olan B vitamininin bulunduğu besinler geniş bir skaladadır. B vitamini nelerde var merak ediyorsanız eğer bulunduğu besinler şu şekilde sıralanabilir:
- B1 vitamini, kepekli tahıl taneleri, tohumlar (özellikle susam tohumları), baklagiller, buğday tohumu, fındık ve mayada bulunur.
- B2 vitamini, süt, yoğurt, süzme peynir, tam tahıllı ekmekler ve tahıllar, yumurta akı, lifli yeşil sebzeler, et, maya, karaciğer ve böbrek gibi sakat atlarda bulunur.
- B3 vitamini, balık, kümes hayvanları, süt, yumurta, tam tahıllı ekmekler ve tahıllar, fındık, mantar ve protein içeren tüm yiyeceklerde bulunur.
- B5 vitamini, karaciğer, kırmızı ve beyaz et, süt, böbre, yumurta, maya yer fıstığı ve baklagillerde yoğun olarak bulunur.
- B6 vitamini, tahıl taneleri, baklagiller, yeşil ve yapraklı sebzeler, balık ve kabuklu deniz ürünleri, et ve kümes hayvanları, fındık, avokado ve kurum üzümde bolca vardır.
- B7 vitamini, karnıbahar, yumurta sarısı, yer fıstığı, tavuk, maya ve mantar gibi besinlerde bulunur.
- B9 vitamini, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kümes hayvanları, yumurta, hububat ve turunçgillerde sıklıkla bulunur.
- B12 vitamini nelerde var diye merak ediyorsanız, karaciğer, süt, peynir, yumurta ve hayvansal kökenli hemen hemen her tür besinde bulunur.
B Vitamini Faydaları Nelerdir?
B vitamini, vücutta enerji üretiminde önemli bir rol oynar ve bu sayede vücutta yorgunluk ve bitkinlik hissinin oluşmasının önüne geçer. Ayrıca, B vitamini beyin fonksiyonlarının düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlar ve bu sayede hafızayı güçlendirirken dikkat eksikliğinin giderilmesine de yardımcı olur. B vitamini ayrıca, cilt bakımı, tırnak ve saç sağlığı için de önemlidir. B vitamini faydaları sayesinde akciğer kanseri gibi pek çok kanser türünün vücutta yayılmasını da önlemeye yardımcı olur.
B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B vitamini eksikliği belirtilerinde anksiyete, depresyon ve yorgunluk gibi durumlar yaygındır. Buna ek olarak fiziksel belirtileri de mevcuttur. Örneğin B vitamini eksikliğinde ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruma görülebilir. Yaygın B vitamini eksikliği belirtileri ise şu şekildedir:
- Yorgunluk, halsizlik veya genel bir enerji eksikliği
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
- Zayıflamış kaslar ve yavaş refleksler
- Yürürken titreme veya dengeyi korumada zorluk
- Görme bozuklukları
- Hafıza kaybı veya unutkanlık
B vitamini eksikliği oldukça ciddi hastalıkların tetikleyicisi olabilir. Bu sebeple belirli aralıklarla mutlaka vitamin değerleri kontrol ettirilmelidir. Eksik olan vitamin grupları için beslenme takviminize özellikle B vitamini içeren besinler ekleyerek kısa sürede değerlerinizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz.
B Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
B vitamini eksikliğinde görülen en yaygın hastalık, anemi (kansızlık) hastalığıdır. Anemi, vücudun yeterli miktarda hemoglobine sahip olmaması sonucu oluşur. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan bir proteindir ve oksijen taşıma görevini yapar. B vitamini, hemoglobin üretiminde önemli bir rol oynar ve bu nedenle B vitamini eksikliğinde anemi hastalığı görülebilir. Buna ek olarak B vitamini eksikliğinde sinirlilik, düşük tansiyon ve kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkabilir.
B Vitamini Eksikliği için Ne Yemeli?
B vitamini eksikliği için tüketebileceğiniz pek çok besin bulunur. Gündelik hayatta yaygın olarak tükettiğimiz pek çok yiyecek B vitamini içerdiği için B vitamini eksikliğini gidermeniz oldukça kolay olacaktır. B vitamini eksikliğini gidermek için şu besinleri tüketebilirsiniz;
- Tam tahıllar (esmer pirinç, arpa, darı)
- Et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık)
- Yumurta ve süt ürünleri (süt, peynir)
- Baklagiller (fasulye, mercimek)
- Tohumlar ve sert kabuklu yemişler (ayçekirdeği, badem)
- Koyu, yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak, kai lan)
- Meyveler (narenciye, avokado, muz)
Doğal besinlere ek olarak doktor kontrolünde B vitamini ilaçları kullanarak da eksikliği giderebilirsiniz. Bunun için öncesinde doktora giderek kan testi yaptırmanız gerekir.
En İyi B Vitamini Hangisi?
B vitamini kendi içerisinde pek çok gruba bölündüğü için tek bir öneri sunmak mümkün değildir. Bu sebeple kişinin eksikliği olan vitamine göre seçim yapılmalıdır. Seçim aşamasında bilinen markaların ürünlerini kullanmak ve satın almadan önce kullanıcı yorumlarına göz atmak daha iyi bir karar için faydalı olacaktır.
Bu noktada en dikkat edilmesi gereken konu ise güncel kan değerlerinize göre doktor tavsiyesi ile hareket etmenizdir. Bir diğer nokta ise B vitamini eksikliği kadar fazlalığı da vücudunuzda çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu sebeple B vitamin takviyesi almadan önce mutlaka doktoronuza danışmalısınız.
Yorum Yap